KANAL PRESUŠIO

‘Totalni kolaps, brodovi kasne, rast će cijene hrane i goriva‘

Deseci masivnih kontejnerskih brodova punih poklona stižu u Europu sa zakašnjenjem i do četiri tjedna

Panama Canal

 Rodrigo Arangua/Afp

Dugotrajna suša, koja je ove godine pogodila dijelove Srednje i Južne Amerike, natjerala je upravu Panamskog kanala da smanji broj brodova koji dnevno prolaze kroz kanal, što bi moglo dovesti do toga da mnogi Europljani ove godine ostanu bez darova pod borom.

Naime, deseci masivnih kontejnerskih brodova koji prevoze nove iPhone uređaje, televizore, bicikle za vježbanje, odjeću i lampice za drvce kroz Panamski kanal, stižu u Europu sa zakašnjenjem i do četiri tjedna otkako je uprava Panamskog kanala smanjila broj dnevnih tranzita zbog suše. Prosječno vrijeme čekanja brodova je 12 dana, a kašnjenja bi mogla prouzrokovati i povećanje cijena hrane i goriva.

Gotovo 80 brodova koji su ovih dana pokušavali proći kroz Panamski kanal susrelo se sa značajnim kašnjenjima. Najčešće je potrebno osam do deset sati za tranzit, ali brodovi sada čekaju u prosjeku jedan do dva tjedna. Od 7. studenoga su kroz kanal dnevno prolazila samo 24 broda. Vlasti su također smanjile razinu gaza - koliko se nisko plovilo može nalaziti u vodi - što znači da neki brodovi moraju nositi manje tereta. Uobičajeno dnevno kroz Panamski kanal prođe 38 brodova. Čak i ako se kišna sezona sljedeće godine "pojavi" na vrijeme, prometne gužve i ograničenja gaza potrajat će još dugo u 2024. godini. Rekordna suša pogodila je ranije ove godine Panamu, s čak 50 posto manje oborina nego lani. Nedostatak kiše isušio je glavno jezero u Panamskom kanalu, otežavajući transport jednim od najvažnijih svjetskih pomorskih pravaca.

Steven Paton, stručnjak pri Instituteu Smithsonian Tropical Research u Panami, rekao je kako je ovo treći ekstremni deficit kiše u posljednjih 25 godina. "Voda je na najnižoj razini u gotovo 100 godina. To je iznimno zabrinjavajuće", izjavio je Paton za Mirror. David Jinks, voditelj istraživanja ponašanja potrošača u kompaniji ParcelHero, rekao je da bi zbog zastoja u Panamskom kanalu moglo doći do manjka robe i povećanja cijena goriva i hrane. U Panamskom kanalu sada samo četiri ili pet brodova s LNG-jem uspije proći tijekom jednog mjeseca. Prije je prosjek bio jedan dnevno. "Doći će do značajnog utjecaja na niz proizvoda koji se obično prevoze kanalom u kontejnerima, uključujući televizore, mobilne telefone, bicikle za vježbanje, računala, božićne džempere i lampice za borove", dodao je Jinks.

image

Panama Canal

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Neki su brodovi pokušali izbjeći zastoj i krenuli prema Sueskom kanalu u Egiptu. Suez ima veći kapacitet od Panamskog kanala i kroz njega dnevno može proći više brodova. Međutim, kako je Sueski kanal počeo preuzimati više plovila nego inače, tako je poraslo i vrijeme čekanja u Suezu. Postoji mogućnost da brodovi plate određeni iznos kako bi skočili naprijed u redu čekanja. Vlasti održavaju dražbe kad god neki brod izađe iz reda. Ove su se godine mjesta u redu prodavala za čak četiri milijuna dolara. Prije godinu dana prosječna aukcijska cijena bila je oko 173.000 dolara, prema podacima tvrtke Waypoint Port Services. Kompanije su potrošile 230 milijuna dolara na aukcije ove godine.

image

Panama Canal

Luis Acosta/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:49