MASOVNI PROSVJEDI

TOTALNI RAT NA PODRUČJU GAZE Ubijeno pet Palestinaca, među njima navodno i jedno dijete, više od 400 ljudi u bolnici!

 REUTERS

Pet Palestinaca je ubijeno a više od 400 je ranjeno u prosvjedima u petak kada su se palestinski prosvjednici sukobili s izraelskim vojnicima blizu granice Gaze i Izraela, tjedan dana nakon sličnih prosvjeda u kojima je stradao još veći broj ljudi.

Dana 30. ožujka kada je počeo val palestinskih prosvjeda u kojima se tražio povratak izbjeglica i prekid izraelske blokade Gaze, u sukobima je ubijeno 19 Palestinaca a oko 1.400 je ranjeno, što je bio dan s najvećim brojem žrtava nakon rata Izraela i palestinskog Hamasa 2014.

U petak su se tisuće Palestinaca ponovo okupile ispred sigurnosne ograde koja izraelski teritorij dijeli od palestinske enklave u kojoj je na vlasti islamistički pokret Hamas, zakleti neprijatelj židovske države. Sukobi su izbili na više mjesta duž ograde. Prosvjednici su palili automobilske gume i kamenjem gađali izraelske vojnike, izvijestili su novinari AFP-a s mjesta događaja. Vojnici su uzvratili suzavcem i pravim metcima.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da su u pucnjavi izraelskih vojnika ubijena petorica Palestinaca, među kojima šesnaestogodišnjak. Više od 400 Palestinaca je primljeno u bolnicu zbog ranjavanja metcima i udisanja suzavca, dodalo je.

Izraelska vojska je objavila da se uz granicu okupilo oko 20.000 Palestinaca, napose istočno od Khan Younesa i Gaze. Neki su sudjelovali u okršaju i "pokušali su oštetiti i preskočiti sigurnosnu ogradu dok se posvuda širio dim od paljenja guma". UN-ov posebni izaslanik za Bliski istok Nikolaj Mladenov je pozvao izraelske snage na "najveću moguću suzdržanost" a Palestince da se klone sukoba, izrazivši zabrinutost zbog novih žrtava.

Prosvjedi održani u petak bili su ipak manji nego prošlotjedni, javljaju novinari AFP-a s terena. Očaj stanovnika Pojasa Gaze koji su izmučeni ratovima, blokadom, siromaštvom i oskudicom, povećava napetost i nezprijateljstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:05