DRAMA

TRAGEDIJA OBILJEŽILA AKCIJU SPAŠAVANJA MLADIH NOGOMETAŠA Iskusni ronilac izgubio život vraćajući se na površinu: 'Sada znate koliko je ovo opasno'

 
U krugu: poginuli Saman Kunan
 Profimedia, UPPA News, Eyevine, TEMP Sipa Press / Facebook

Grozničavu akciju spašavanja dvanaestorice mladih nogometaša i njihova trenera, koji su već gotovo dva tjedna zatočeni u poplavljenoj špilji u Tajlandu, u petak je obilježila tragedija koja svjedoči o izazovima koji su pred spasiocima i samim dječacima. Kako javlja Washington Post, umirovljeni pripadnik specijalnog ronilačkog tima tajlandske ratne mornarice, kojega su zbog bogatog iskustva angažirali u spasilačkim operacijama, preminuo je dok je postavljao spremnike s kisikom na potopljenoj ruti kojom bi dječaci roneći trebali proći na putu prema površini.

- Imamo tužnu vijest, skrušeno je izjavio Pasakorn Boonyalak, zamjenik guvernera provincije Chiang Rai na krajnjem sjeveru Tajlanda, u kojoj se nalazi sustav špilja Tham Luang.

- Trebao je dopremiti kisik, a onda je na povratku sam ostao bez kisika, dodao je Boonyalak.

- Ova je misija zastrašujuća i opasna, ali morat ćemo nastaviti prema planu..., kazao je.

Ronioca, koji je kasnije identificiran kao 38-godišnji Saman Kunan, našli su oko 1 ujutro po lokalnom vremenu onesviještenog, pokušali su ga reanimirati, ali bez uspjeha. Prebacili su ga u bolnicu gdje su ga ubrzo proglasili mrtvim.

Nastavljamo dalje

- Uvjeti u špilji su vrlo teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio, rekao je zapovjednik specijalne postrojbe admiral Apakorn Yuukongkaew.

- Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje, rekao je.

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samanovom smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.

Njegova pogibija potvrđuje strahove da bi pokušaj izlaska iz špilje na površinu za dječake, koji ne znaju plivati, a trojica se osjećaju loše zbog probavnih problema, mogao biti izuzetno opasan pa i smrtonosan.

Dužnosnici su rekli da se trenutno postavlja niz rezervoara s kisikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi se zarobljena skupina trebala izvući na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvijek nije dogovorena, te da dječaci neće tako skoro izaći.

Vertikalni prolaz

Inače, tajlandske spasilačke ekipe u četvrtak su dobile informaciju koja potencijalno otvara put manje opasnoj opciji njihova izvlačenja - probijanju vertikalnog prolaza do špiljske komore u kojoj su već danima zaglavljeni.

Naime, britanski Daily Mail prenosi da su dječaci spasiocima rekli kako su, unatoč tome što se nalaze u utrobi kompleksa, na dubini od oko 800 metara, čuli lavež pasa, kukurikanje pijetla i djecu kako se igraju, što daje nadu u postojanje alternativnog prilaza koji bi se eventualno mogao proširiti te tako poštediti zatočenu skupinu višesatnog, po život opasnog ronjenja. U prilog ideji o postojanju procjepa ide i činjenica da dječaci i njihov trener cijelo vrijeme, iako okruženi vodom, imaju dotok zraka.

Pumpe

Za alternativnim vertikalnim prolazom, koji bi se potencijalno mogao toliko proširiti da se izvuče djecu i trenera, trenutačno traga 30 spasilačkih timova. No, mora se ponovno naglasiti da im je vrijeme ograničeno. “Počeli smo se utrkivati s vremenom još prije nego što smo ih pronašli. Sada se utrkujemo i s vodom”, rekao je u četvrtak ujutro na konferenciji za novinare Narongsak Osatanakor, guverner pokrajine Chiang Rai. Nove oborine i oluja, koji bi mogli u potpunosti poplaviti špiljski kompleks, očekuju se u petak i za vikend.

Istodobno s traženjem alternativnog prolaza, ali i pripremama za potencijalno izvlačenje ronjenjem, užurbano se i dalje radi na ispumpavanju kompleksa kako bi se voda u poplavljenim komorama spustila do razine koja bi omogućila zatočenicima da plutaju uz pomoć ronilaca ili čak prehodaju sva četiri kilometra koji ih dijele od ulaza u špilju i vanjskog svijeta.

Vlasti i spasioci za ispumpavanje koriste stotine industrijskih pumpi. Poonsak Woongsatngiem, jedan od dužnosnika pri Ministarstvu unutarnjih poslova, rekao je za britanski list Guardian kako su razinu vode u kompleksu (zahvaljujući tome što ovih dana nije bilo novih oborina) uspjeli smanjiti za 40 centimetara te su očistili dionicu dugačku 1,5 kilometara, što znači da se ona trenutačno može prehodati.

Dobro zdravlje

No, pred njima je dodatnih 2,5 kilometara te tzv. treći bazen, špiljska komora koja je potpuno pod vodom i čije je ispumpavanje sada prioritet. Dosad je iz kompleksa ispumpano oko 128 milijuna litara vode. Razina vode pada prosječnom brzinom od 1,5 centimetara na sat.

Wan Ying Jie, pripadnik kineskog ronilačkog tima, rekao je novinarima Guardiana da su dječaci načelno i dalje dobrog zdravlja, osim što trojica imaju probleme s probavnim sustavom. Spasioci rade u iznimno zahtjevnim uvjetima. Roniocima u špilji, prema najnovijim informacijama, treba šest sati kako bi se probili do dječaka, a zatim još pet kako bi se vratili. Oni koji su vani, rade na temperaturi višoj od 30 stupnjeva Celzijevih, u dubokom blatu i po skliskom terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51