NOVI ULTIMATUM

TRAŽI IZGRADNJU ZIDA Trump prijeti jako dugom blokadom vlade zbog proračuna

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je u petak zaprijetio da će blokirati saveznu vladu ako Kongres ne usvoji zakon koji predviđa novac za izgradnju zida na granici s Meksikom. "Blokada danas ako demokrati ne budu glasali za sigurnost granica!", zaprijetio je Trump na Twitteru, prenosi DPA. Blokada će "trajati jako dugo", upozorio je.

Ako prijedlog zakona ne bude usvojen i ako ga Trump ne potpiše do petka u ponoć, obustavit će se financiranje nekih saveznih agencija. Zastupnički dom Kongresa usvojio je prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade kasno u četvrtak. Prijedlog zakona uključuje više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom vrijednog ukupno 20 milijardi.

Senat će glasati u petak, ali nije vjerojatno da će prijedlog zakon dobiti dovoljnu potporu demokrata, koji se protive financiranju zida. Potrebno je 60 glasova, a republikanci imaju samo 51 glas od ukupno 100 i svi ne podržavaju zid. "Tehnologija na granici učinkovita je samo zajedno sa zidom", poručio je Trump.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će sagraditi taj zid te da će izgradnju financirati Meksiko. Ako se parlament i Bijela kuća ne dogovore, to bi značilo zatvaranje mnogobrojnih saveznih službi tijekom novogodišnjih praznika, deseci tisuća javnih službenika bili bi poslani na neplaćeni odmor i poremetio bi se rad niza ministarstava.

Pregovori o proračunu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom financiranju vlade. No Washington je ove godine već imao dvije kratke blokade vlade, podsjeća France Presse. Spor se odvija u napetom ozračju, dan nakon što je ostavku podnio ministar obrane Jim Mattis što je šokiralo mnoge republikance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:58