SPORNA ODLUKA

Tražitelju azila odbili zahtjev uz obrazloženje da 'nije dovoljno feminiziran da bi bio gay'

 Josko Supic / CROPIX

Muškarac koji je zatražio azil u Ujedinjenom Kraljevstvu na bazi svoje seksualnosti će dobiti priliku da njegov slučaj ponovno bude obrađen jer je sudac pogrešno donio odluku uz primjedbu da on nije dovoljno 'feminiziran' da bude gay, kazao je njegov odvjetnik.

Muškarcu, koji prema pravilima mora ostati anoniman, prizivni sudac je kazao da mu ponašanje nije dovoljno gay i da se po prostoriji nije ogledavao na dovoljno feminiziran način, piše The Independent.

Sudac je navodno dalje rekao da su na gay sceni mlađi muškarci više traženi.

Zahtjev za azilom će biti preispitan nakon što je sudac Vrhovnog suda ustvrdio da je originalna tvrdnja sadržavala 'materijalnu povredu zakona'.

Ovaj slučaj je potaknuo aktiviste da se požale na 'kulturu nepovjerenja' britanskih vlasti prema LGBT tražiteljima azila. U velikom broju slučajeva tražiteljima azila je zahtjev odbijen uz 'apsurdne' razloge kojima se odbacuju tvrdnje o njihovoj seksualnosti.

- Sustav je definitivno postao stroži zadnjih godina. Kvaliteta donošenja odluka je smanjena. Neke odluke su sasvim apsurdne, kazala je odvjetnica Rehana Popal.

- Često se događa da se gay muslimanima kaže da homoseksualnost nije prihvatljiva u islamu i da je stoga nemoguće biti musliman i gay. Ili se ženi koja je ranije bila u ugovorenom braku s muškarcem kaže kako nije moguće da je lezbijka, kazala je.

Leila Zadeh, izvršna direktorica britanske Lezbijske i gay imigracijske grupe je kazala da to nije izolirani incident citirajući pritom druge slučajeve u kojima su suci odbili povjerovati u nečiju seksualnu orijentaciju na osnovi frizure, seksualnog ponašanja ili religijskih uvjerenja.

- Najveći problem LGBT osoba koje trebaju međunarodnu zaštitu je dokazivanje njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja ili seksualnih karakteristika, dodala je.

- Kad se netko žali na odbijanje azila, potrebno bi bilo da se dozvoli pravično saslušanje bez očekivanja da bi osoba morala odgovarati stereotipima. Tražimo od sudova da jamče kako svi suci slijede smjernice o jednakom tretmanu LGBT osoba, kazala je Zadeh.

Studija s Univerziteta u Bristolu je pokazala da LGBT izbjeglice imaju veće šanse da im se zahtjevi za azilom uvaže ako se predstavljaju kroz 'flambojantne' stereotipe i tako uklope u zapadnjačka stereotipna poimanja queer/gay životnih stilova, kao što su sudjelovanje u Gay Prideu i posjećivanje gay barova.

Službene brojke koje su objavljene prošlog studenog su pokazale kako je postotak odbijenih LGBT zahtjeva za azilom povećan zadnjih godina, pa je 78 posto takvih zahtjeva odbijeno 2017., što je porast od 52 posto u dvije godine.

Od tražitelja zahtjeva koji se žale na odbijenice, od kojih je bilo 2,908 između 2015. i 2017., više od dvije trećine su uspjeli preokrenuti odluku suda.

Odvjetnica Popal je kazala da je porast u odbijenicama djelomično kreiran imigracijskim sudovima koji su pod 'jakim pritiskom' i djelomično jer Glavni ured za imigraciju ima negativan stav prema tražiteljima azila.

- Kad suci donesu odluku, igraju se s ljudskim životima. To je opasno i čini štetu. Trebali bi tome pristupati s velikom pažnjom, ali to ne rade, kazala je Popal, piše The Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:20