TRAŽI SE NOVA TERAPIJA

'TREBA NAM VREMENA...' Amerikanci i Kina ulažu 115 mil. dolara da se što prije otkrije cjepivo

Europski istraživači kažu da bi i već odobreni lijekovi mogli biti ključni za liječenje koronavirusa, pa i drugih bolesti za koje izvorno nisu bili namijenjeni
 AFP

Premda zasad nema dokazano učinkovitog lijeka za Covid-19 (koronavirus), znanstvenici se ne predaju i već protekla dva mjeseca pokušavaju pronaći novu antivirusnu terapiju, a radi se i na cjepivu. No, svi su suglasni da za to treba vremena i da bi se lako moglo dogoditi da epidemija nestane prije njihova konkretnog “odgovora”.

Do tada se “radi” s onim što je na raspolaganju, a među ostalim se u liječenju koriste lijekovi za liječenje HIV infekcije.

“Preventivno se daju ti lijekovi jer su kod nekih pacijenata uspjeli zaustaviti komplikacije. No, nije riječ o novim lijekovima, kako se to nerijetko govori, već o staroj i ispitanoj terapiji. Što se pak tiče remdesivira lijeka, koji je izvorno bio namijenjen liječenju ebole, on je još u fazi ispitivanja za liječenje Covid-19. Nakon što smo zabilježili prva tri slučaja oboljelih, prijavili smo se za klinička ispitivanja ovog lijeka koja bi mogla biti završena do kraja travnja”, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Ispitivanja

Naime, s obzirom na to da se “svima žuri”, znanstvenici su se okrenuli lijekovima koji već postoje, ali su se pokazali ne baš učinkovitima u liječenjima nekih drugih virusnih bolesti. Drže da tako štede vrijeme, smanjuju trošak i povećavaju šanse za brza klinička ispitivanja. S tom namjerom pregledali su informacije o otkrićima i razvoju antivirusnih lijekova širokog spektra (BSAA) kojima su cilj virusi iz dvije ili više virusnih obitelji. Saželi su ono što su otkrili o 120 lijekova sigurnih za ljude. Pokazalo se da ih je 31 kandidat za profilaksu i liječenje Covida-19, a potom su počela klinička ispitivanja pet mogućih “kandidata” za buduće liječenje Covid-19.

Europski istraživači kažu da bi i već odobreni lijekovi mogli biti ključni za liječenje novog virusa, pa i nekih drugih bolesti za koje izvorno nisu bili namijenjeni. Primjerice, teikoplanin, oritavancin, dalbavancin i monensin su odobreni antibiotici za koje je dokazano da u laboratoriju inhibiraju korone i druge viruse.

Među ostalim, Denis Kainov, izvanredni profesor na Norveškom sveučilištu za znanost i tehnologiju (NTNU), i njegovi kolege kažu da su ovi i drugi, već testirani antivirusni lijekovi širokog spektra, “sigurni za čovjeka”, dobri kandidati za liječenje bolesti s obzirom na to da trenutno ne postoje tretmani za novi koronavirus.

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard i oni s Guangzhou Institute of Respiratory Health na čelu s dr. Zhong Nanshanom krenuli u vrlo detaljno istraživanje ovog virusa ne bi li razvili brze i točne dijagnostičke testove koji bi bili dostupni svima. Pokušavaju razviti i nova cjepiva za sprečavanje infekcije, posebno za ranjivu i rizičnu populaciju, razumjeti ulogu i reakciju imunološkog sustava, identificirati biomarkere koji pomažu u praćenju tijeka infekcije i napredovanja bolesti i predvidjeti početak prijetećih komplikacija. Projekt je težak 115 milijuna dolara, a znanstvenici su uvjereni da bi mogli značajno pridonijeti vrijednim otkrićima za zaustavljanje koronavirusa.

Prve doze

Kineski, ali i hrvatski liječnici pacijentima daju lijekove protiv HIV-a, a već spomenuti remdesivir razvijen za liječenje ebole je “na čekanju” dok se ne završe klinička ispitivanja na uspješnost liječenja Covida-19, što se očekuje za nekoliko tjedana. Valja spomenuti i tzv. Crash program iz kojeg se također financira razvoj cjepiva za sprečavanje infekcije Covidom-19 na čemu rade deseci znanstvenih laboratorija diljem svijeta, neki pod pokroviteljstvom Oslo-based Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) - partnerstva vrijednog 750 milijuna dolara osnovanog 2017. godine zajedničkim snagama vlade, industrije i dobrotvornih organizacija ne bi li se spriječile buduće pandemije.

Američka biotehnološka tvrtka Moderna ovog će tjedna Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) dostaviti prve doze cjepiva protiv Covida-19 koje bi se trebale testirati na dobrovoljcima.

Otkazuju se manifestacije

- MWC (Mobile World Congress), Barcelona, 24. do 27. veljače - otkazan najveći europski sajam mobilne industrije

- Salone del mobile, sajam namještaja u Milanu, 21. do 26. travnja, odgođen za lipanj

- Fashion Week u Šangaju i Pekingu, 25. do 31. ožujka - odgođen, ali je datum održavanja nepoznat

- Facebook Global Marketing Summit, San Francisco, 9. ožujka - otkazan

- Swatch “Time to move” summit za medije i proizvođače satova, Zürich, 4. do 6. ožujka - otkazan

- Kineski Grand Prix u Šangaju u organizaciji F1, 17. do 19. travnja - odgođen, nepoznat datum održavanja

- Karneval u Veneciji - otkazan nakon izbijanja epidemije

- Nogometna utakmica Ascolija - Cremenosa bila je prvi sportski događaj u Europi otkazan zbog virusa

- Saudijska Arabija po prvi put u povijesti uvela potpunu zabranu dolazaka hodočasnika u sveti grad Meku, zabrana je uvedena do daljnjega

- Iran je do daljnjega ukinuo zajedničke molitve u džamijama, kao i zajedničke obrede svih ostalih vjeroispovijesti

- Japan je otkazao nastavu u svim osnovnim i srednjim školama do kraja ožujka

- Grčka je otkazala sve karnevalske manifestacije u zemlji

- Nestle, najveća svjetski proizvođač hrane, zabranio je putovanja u inozemstvo svojih 291 tisuća zaposlenika do “sredine ožujka”

- L’Oreal, najveća svjetska kozmetička kompanija, zabranila je putovanja svim svojim zaposlenicima do 31. ožujka

- Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer traži da se otkaže Berlinski turistički sajam

- Najveći godišnji sportski događaj u Švicarskoj - skijaški maraton Engadin - otkazan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:37