SUĐENJE KOJE JE ZGROZILO ŠPANJOLSKU

'TREBAMO DROGU I UŽAD. SILOVAT ĆEMO SVE ŠTO HODA' Petorica napala 18-godišnjakinju: Sve su snimili pa se drugima hvalili, a sudac ključne dokaze odbio

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Petorici muškaraca trenutačno se u Španjolskoj sudi zbog grupnog silovanja 18-godišnjakinje tijekom prošlogodišnje tradicionalne utrke s bikovima u Pamploni.

Sudac bi, prenosi BBC, konačnu presudu trebao donijeti poslije finalnog svjedočenja zakazanog za četvrtak, a feministički pokret i pravni promatrači nezadovoljni su suđenjem koje su nazvali "nepoštenim i patrijarhalnim".

- Dotični sudac dopustit će da se u njegovoj sudnici raspravlja o žrtvinu karakteru i privatnom životu, ali ne i o tekstualnim porukama koje su muškarci međusobno izmijenjivali, a iz kojih se vidi kako su detaljno planirali seksualne napade na žene - požalili su se aktivisti.

Naime, policija je u mobitelima osumnjičenih pronašla uznemirujući video na kojem muškarci seksualno iskorištavaju drugu, očito onesviještenu ženu.

- U grupi, koju su nazvali 'vučji čopor', pisali su kako moraju nabaviti užad i drogu za silovanje jer u Pamploni namjeravaju 'silovati sve što hoda' - otkrili su pravni promatrači koji prate slučaj. Svi osumnjičeni muškarci su u kasnim 20-im godinama, a jedan od njih je i policijski časnik španjolske civilne garde - proglase li ih krivima, mogli bi dobiti do 25 godina zatvorske kazne. Njihova obrana na sudu će pokušati dokazati kako je nesretna 18-godišnjakinja pristala na seks sa svom petoricom, prenosi BBC.

- Nažalost, naše društvo žrtve pretvara u osumnjičenike, pogotovo ako je ta žrtva žena. Patrijarhalni stavovi jedini su koji se ovdje uvažavaju - izjavila je Amalia Fernández, predsjednica španjolske organizacije za zaštitu ženskih prava.

Prema policijskom izvješću s mjesta zločina, petorica muškaraca opkolili su 18-godišnjakinju, odvukli je u mračnu uličicu, skinuli joj odjeću i silovali je ne koristeći pritom nikakvu zaštitu.

- Cijelo vrijeme sam žmirila. Samo sam htjela da taj pakao što prije završi. I danas imam traume kojih se ne ne mogu riješiti - izjavila je žrtva na sudu.

Napadači su prijateljima poslije brutalnog silovanja slali SMS-ove i hvalili se grupnim seksom, a obećali su im pokazati i snimke, koje su na kraju postale dokazni materijal na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:29