PORTUGAL IZDRŽAO

Treći su po starosti, imaju najgoru intenzivnu njegu u EU, a bilježe čak pet puta manju smrtnost od Francuske. Kako je to moguće?

 
 AFP

Portugal graniči sa Španjolskom, ima slab zdravstveni sustav i veliki udio stare populacije. Ali zemlja vodi u bici s koronavirusom i to od samog početka zaraze.

Portugal ima oko jedne desetine broja slučajeva u odnosu na četvrtinu stanovništva susjedne druge najteže pogođene europske države. Stopa smrtnosti je nešto iznad 3 posto, u Španjolskoj je taj broj preko 10 posto, u Velikoj Britaniji 12, a u Francuskoj 15 posto.

Pritom zemlja je to u kojoj je broj građana starijih od 80 godina nakon Italije i Grčke pri samom vrhu u Europskoj uniji. Zdravstveni sustav bori se s nedostatkom medicinskog osoblja i nedovoljno je financiran.

Portugal ima samo 4,2 kreveta za intenzivnu njegu na 100.000 ljudi, što je najniži broj u EU. Španjolska ima preko devet kreveta na 100.000 stanovnika, a prednjači Njemačka s 30.

Čisti zrak

Zbog tih razloga očekivalo bi se da će se Portugalu dogoditi crni scenarij, ali situacija je bila suprotna. Neki objašnjenja za tu situaciju pronalaze u čišćem zraku.

A neki u obveznom cijepljenju protiv tuberkuloze koje je i dalje prisutno u zemlji za razliku od susjedne Španjolske, jer prema novijim istraživanjima zemlje koje su imale rašireniju praksu BCG cjepiva danas imaju manje kritičnu situaciju.

No, zasigurno su uspješnom scenariju najviše pridonijele zemljopisna pozicija i odlučne mjere vlasti. Prvi slučaj koronavirusa u zemlji se pojavio 2. ožujka, tj. mjesec dana nakon prvih slučajeva u Italiji ili u Španjolskoj. To je vladi dalo mogućnosti za procijeni loše postupke svojih susjeda.

Već od sredine ožujka premijer António Costa naredio je prekidanje nastave, zatvaranje noćnih klubova, ograničenje rada barova, restorana i trgovačkih centara.

Zabranila su se javna okupljanja, nogometne utakmice i pristajanje kruzera. Granica prema Španjolskoj se zatvorila.

Centralizirani sustav

Tada je u zemlji bilo 245 slučajeva, a Španjolska je već imala njih 2140 kada je poduzela slične mjere. Već 18. ožujka u zemlji je proglašeno izvanredno stanje s 448 slučajeva. Španjolska je proglasila izvanredno stanje tri dana ranije s gotovo 10 puta više slučajeva, a u Italija se zatvorila 10. ožujka kada je u zemlji bilo preko 9000 zaraženih.

Centralizirani sustav vlasti omogućio je brzo poduzimanje mjera širom zemlje dok su u drugim europskim državama poput Njemačke i Italije mjere poduzimane na regionalnoj razini. Istovremeno, portugalske mjere izolacije ostale su blaže. Tvornice i gradilišta ostali su otvoreni, građanima je dozvoljeno svakodnevno vježbanje uz odlazak u trgovine i ljekarne.

Ali većina ih preferira ostati kod kuće. Istraživanje javnog mnijenja pokazuje da 51 posto Portugalaca napušta dom samo jednom tjedno ili manje.

Portugalci, kao i portugalska vlada pokazali su veliku solidarnost i disciplinu. U intervjuu je Costa rekao da su Portugalci od početka krize ‘’shvatili da je boravak kod kuće najbolji način na koji mogu podržati zdravstvene radnike’’.

‘’Trebali bismo slaviti ogromnu samodisciplinu koju su ljudi pokazali’’. Za razliku od Španjolske i Italije Costa se nije morao boriti s opozicijom. Čelnik oporbe Rui Rio obećao je potporu socijalističkoj vladi u suzbijanju virusa.

Sloboda

Najveći dokaz solidarnosti pokazan je 31. ožujka kada je vlada svim tražiteljima azila omogućila puna građanska prava kako bi im osigurala pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti (radikalno drugačiji pristup od Trumpove zabrane imigracije na 60 dana).

Na slobodu je prijevremeno pušteno oko 10 posto zatvorenika kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa u zatvorima.

Portugal trenutno broji nešto više od 22.000 slučajeva zaraze i 820 smrtnih slučajeva, ali opasnost od zaraze je među najnižima u Europi.

Ekonomija

Unatoč dobrim brojkama Costa ni ne razmišlja u ublažavanju mjera izolacije kako bi olakšao ekonomski pritisak. Ministar financija Mario Centeno rekao je da svaki mjesec gašenja smanjuje gospodarstvo za 6 posto. ‘

’Političari moraju voditi računa da njihove želje ne nadmaše znanstvene’’, rekao je Costa. Izvanredno stanje je produženo do 1. svibnja.

Dva tjedna od prvog slučaja do karantene

2. ožujka - registriran je prvi slučaj koronavirusa

16. ožujka - premijer António Costa je naredio zatvaranje škola, noćnih klubova i ograničenje rada barova, restorana i trgovačkih centara

18. ožujka - predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa proglasio je izvanredno stanje u zemlji

31. ožujka - svi tražitelji azila dobili su puna građanska prava koja vrijede do 30. lipnja

2. travnja - parlament je odobrio produžetak izvanrednog stanja do 17. travnja.

A nakon tog datum produžen je do 1. svibnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:27