PODIZANJE TENZIJA

Trenutak koji je sve zaprepastio: Trump u debati neofašističkoj grupi poručio ‘da budu pripravni‘

Proud boysi su se na aplikaciji Telegram pohvalili reakcijom Donalda Trumpa
 Saul Loeb/AFP

Donald Trump tijekom debate s Joe Bidenom odbio je nedvosmisleno osuditi bijele supremaciste i ekstremne desničarske skupine koji su sudjelovali u prosvjedima protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde, te je umjesto toga krivnju za nasilne sukobe svalio na ljevicu, piše CBS News.

Naime, tijekom predsjedničke debate, moderator i voditelj Fox Newsa Chris Wallace pitao je Trumpa je li spreman osuditi bijele supremaciste i njihovo nasilje.

Trump rekao da je voljan to učiniti te ustvrdio da gotovo sve što vidi dolazi od ljevičarskih skupina.

- Spreman sam učiniti sve. Želim vidjeti mir - kazao je Trump.

Na pitanje je li zaista spreman to učiniti, Trump je voditelju kazao: - Jesam, što želite? Koga da osudim, kako ćete ih zvati, dajte mi ime? Hoću, Proud boysi, povucite se i budite u stanju pripravnosti. Ali ja želim čuti o Antifi. Oni su opasna radikalna grupa.

Kako je na Twitteru objavio Mike Baker, reporter New York Timesa, Proud boysi su se na aplikaciji Telegram pohvalili reakcijom Donalda Trumpa te su u svom logotipu iskoristili njegove riječi "povucite se" i "budite u stanju pripravnosti".

Trumpov predsjednički protukandidat Joe Biden je Bakerov tweet odgovorio "ovo je Amerika Donalda Trumpa".

Američki rječnik Merriam-Webster je tijekom debate na Twitteru objavio da "povucite se" znači "napraviti nekoliko koraka unatrag", a "budite u stanju pripravnosti" znači "pripremiti se za djelovanje".

Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Antidifamacijske lige koji Prud Boyse smatra ekstremističkom skupinom, tweetao je nakon debate da nije siguran je li Trumpova izjava koja se ticala Proud Boysa "odgovor na pitanje ili priznanje" te ga je pozvao da se ispriča.

- Ako netko sumnja, Proud Boysi su virulentan soj američkog desnog ekstremizma. Imaju dugu povijest nasilja, što uključuje Portland od prethodnog vikenda - napisao je Greenblatt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:44