REKORDNA KAZNA

Trijumf Applea: Tko će se još usuditi kopirati iPhone nakon što Samsung plati milijardu dolara kazne

Odluka deveteročlane porote uzdrmala je svijet tehnologije: osuđena je tvrtka iz Južne Koreje, no najveću cijenu mogao bi na kraju platiti Google

Odmah nakon što je deveteročlana porota suda u San Joseu u Kaliforniji objavila da je Samsung kriv i da je kopirao Apple , što će Južnokorejce koštati nešto više od milijardu dolara (točno 1.049,393.540 dolara), dionice američkog diva porasle su 1,8 posto. To je snažan vjetar u leđa Appleu u globalnom ratu protiv drugih proizvođača, a glasnogovornica kompanije Katie Cotton rekla je da je to jasna poruka da se krađa ne može tolerirati. “Mi radimo naše proizvode kako bi kupci bili zadovoljni, a ne da ih naša konkurencija kopira”.

Slijede žalbe

Prvo poluvrijeme beskompromisne bitke Applea i Samsunga donijelo je pobjedu američkom divu, a presuđena je rekordna kazna. Sada slijede žalbe, a nisu isključene ni nove Appleove tužbe prema drugim proizvođačima koji su slijedili Samsung.

Mnogi predviđaju da će Samsung i drugi proizvođači morati promijeniti izgled svojih proizvoda, kako bi što manje sličili na Appleove. Jedino će na taj način izbjeći nove tužbe, a kupci bi imali veću mogućnost birati između raznih dizajna i tehničkih novotarija. Apple i Samsung kontroliraju polovicu brzorastućeg tržišta smartphonea, a i glavni su igrači kada je riječ o tabletima. Sada Apple traži da se zabrani prodaja Samsungovih uređaja koji su nastali na predlošcima famoznog iPhonea i iPada, a 20. rujna će sud raspravljati o mnogim drugim detaljima proizašlima iz presude. Neće Samsung propasti zbog ove kazne, ali je to bez sumnje snažan udarac južnokorejskom proizvođaču.

Četiri tjedna trajalo je suđenje, a porota je u samo tri dana donijela svoj stav. Neočekivana je bila brzina kojom je odluka donesena, ali ne i ono što je u njoj. Naime, kada su na vidjelo izašli povjerljivi dokumenti iz Samsunga iz kojih se vidjelo da se pripremaju na kopiranje iPhonea, bilo je posve jasno da se crno piše južnokorejskoj tvrtki.

Namjera da se kopira

U šest od sedam patenata koji su bili sporni i za koje je Apple tužio Samsung, porota je potvrdila kopiranje, a za pet patenata je utvrđeno da je kopiranje bilo posve namjerno. Potvrđeno je da je Samsung i fizički kopirao iPhone.

Čim su odvjetnici završili svoje zaključne riječi, vidjelo se da će pobjedu odnijeti Apple. To su znali i ljudi iz Samsunga, a odmah nakon presude stiglo je priopćenje u kojem je rečeno da presudu ne treba promatrati kao pobjedu Applea, već kao gubitak za američke potrošače. Gubitak američkog tržišta za Samsung bio bi ipak ozbiljan udarac, pa se može očekivati da će Samsung lansirati nove i nove modele, mireći s tim da stare više ne može prodavati.

U Samsungu tvrde da će ova presuda promijeniti tržište, da će dovesti do manjeg izbora, ali i viših cijena. Ponovili su razočaranje što je odlučeno da netko može “imati monopol nad pravokutnikom sa zaobljenim uglovima”, aludirajući na iPhone.

U Appleu su, naravno, prezadovoljnii i tvrde da će inovacije biti zaštićene, a da će kompanije morati plaćati naknade za inovacije. Za Apple bi to bi značilo veći prihod, a konkurentski uređaji bili bi skuplji, što bi u završnici bila golema financijska pobjeda Applea.

Jobsov sveti rat

Ova presuda mogla bi najviše pogoditi Android, Googleov operativni sustav koji koristi Samsung i mnogi drugi proizvođači smartphoneova i tableta. Na svaki iPhone koji se proda u svijetu dođu više od tri smartphonea s Androidom.

Appleova tužba protiv Samsunga zbog toga je i rat protiv Googlea, koji je pokrenuo još Steve Jobs. Šef Applea tvrdio da je da je Android ukraden proizvod i da će potrošiti i zadnji novčić da to dokaže.

Robert Barr, izvršni direktor Berkeley Center for Law and Technology u Kaliforniji, tvrdi da će biti teško ne samo Samsungu već i drugima. Ako budu morali mijenjati tehnologiju, to će biti vrlo komplicirano, ali će ih i natjerati da više novca ulože u inovacije.

Istovremeno, bez obzira na slične sporove koji se vode po sudovima diljem svijeta, od Njemačke do Australije, Samsung i dalje ostaje najveći opskrbljivač komponenti za Appleove uređaje.

Otkrivene pikanterije kompanija

Suđenje je pokazalo i unutarnji svijet velikih kompanija, posebno u slučaju Applea koji je krajnje tajanstvena firma. Morali su otkriti neke strogo čuvane tajne, a šefovi kompanija su na sudu detaljno opisali kako rade. Appleovi šefovi iznijeli su tako ono o čemu se samo nagađalo, a moglo se saznati i da jedni druge svakodnevno uspješno špijuniraju. Do konkurencije dolaze i najčuvanije tajne. Među njima i pikanterije iz dokumenata iz Samsunga iz kojih se vidi da južnokorejski šefovi sa zavišću gledaju prema iPhoneu kao najboljem smartphoneu koji treba kopirati.

Priprema za iPhone 5

Financijska injekcija veća od milijardu dolara koju će Apple primiti od Samsunga znatno je manja vrijednost od pljuske koju je američko pravosuđe opalilo južnokorejskom gigantu, neposredno prije predstavljanja najnovijeg iPhonea, udarnog proizvoda kompanije pokojnog Stevea Jobsa, a zapravo i čitavog američkog gospodarstva.

Apple posljednjih godina jaši na uspjehu iPhonea, na čijem je ugledu istodobno izgradio uspjeh novih proizvoda (iPad, MacBook Air...), ali i nadogradio uspjeh postojećih, koji se prije iPhonea nisu ni izbliza prodavali tako dobro kao danas (iPod, MacBook Pro...). Zahvaljujući iPhoneu, doduše posredno, Apple je prošli tjedan postao najvrednija svjetska kompanija svih vremena (preuzeo je titulu Microsoftu), a samim time i nešto najvrednije što Amerika ima kako bi uopće ostala svjetska gospodarska velesila. Štititi interese Applea za Ameriku, drugim riječima, znači štititi Amerikance i amerikanizam. Južnokorejski Samsung, međutim, posljednjih godinu, dvije bilježi jednako respektabilan uspjeh na tržištu smartphonea, možda čak i veći.

Upravo u tom razdoblju se, kao jedna od trenutačno najlukrativnijih gospodarskih grana u cijelom svijetu, etabliralo tržište smartphonea, a raspodjela sveukupne dobiti koja se mjeri u sototinama milijardi dolara svake godine svela se upravo na ova dva proizvođača - Apple i Samsung. Svi ostali, pa čak i nekoć neprijeporni kralj tog tržišta, finska Nokia, sakupljaju samo mrvice. Takva slika, zapravo, u potpunosti se podudara s interesima kupaca smartphonea - hit modeli o kojima sanja svatko su, dakako, Appleov iPhone i Samsungovi uređaji iz serije Galaxy. I jedan i drugi proizvođač nove top-modele izbacuju na tržište u razmaku od otprilike godinu dana: Samsungovo udarno doba godine je proljeće, a Appleovo jesen. Zadnji megahit na tržištu smartphonea tako je predstavio Samsung - riječ je o smartphoneu Galaxy S III, uređaju za kojeg je čuo svatko na svijetu i koji je, uistinu, trenutačno najpoželjniji, najsuvremeniji i najkvalitetniji komad elektronike koji se može kupiti. Samsung je - očigledno je - golema prijetnja Appleu, a samim time i američkom gospodarstvu, a Galaxy S III mnogi kupuju radije nego sada već zastarjeli iPhone 4S.

No, slava udarne Samsungove zvijezde ubrzo će splasnuti - očekuje se, naime, da će Apple predstaviti dugo očekivani iPhone 5, čudo tehnologije, već sredinom rujna (prateći spomenuto nepisano pravilo). Presudom koju je donijelo američko pravosuđe poslana je poruka čitavom svijetu, a doprijet će ponajviše do Amerikanaca: Samsungov Galaxy obična je kopija iPhonea, ne kupujte ga samo zato što je bolji od iPhonea 4S, još malo pa će iPhone 5. ( Dragan Petric)

Komentar Viktora Vresnika: Najmanja je muka platiti tu milijardu

Nakon ove dosad najspektakularnije presude za industrijsku špijunažu u telekomunikacijskom sektoru nekoliko pitanja ostaju otvorena.

Prvo je, naravno, financijska težina presude. Samsungu, navodno, milijarda dolara neće biti velik problem jer je, kao i Apple, prepun keša zarađenog na globalnim tržištima. Ali u pravosudnim sustavima u kojima presedan igra značajnu ulogu (a američki jest takav), ovakva, pa čak i financijski znatno lakša presuda mogla bi stajati glave gotovo svaku kompaniju izvan najvećega globalnog dvojca. Softveri se često kopiraju, a nerijetko i kradu, to je u prirodi nove tehnologije. Kompjutorski miš, čije porijeklo većina danas pripisuje Appleu, stigao je zapravo iz Xeroxa.

Nije bilo tužbe. I Microsoftovi Windowsi, najrasprostranjeniji operativni sustav na svijetu, nastali su kao kopija (u Microsoftu to zovu “odgovorom”) prvog vizualno interaktivnog softvera proizvedenog u Appleu. U početku lošija, ali zato jeftinija i dostupnija potrošačima. Nije bilo tužbe.

Jednako tako je i s današnjim kompjutorskim aplikacijama, pogotovo onima za pametne telefone gdje se i mikrotimovi iz malih zemalja poput Hrvatske često uključuju u globalno tržište. Neki ih prodaju Appleu, neki Googleu, neki i Appleu i Googleu ili ih ostavljaju da slobodno plutaju na tržištu. Zasad je malo tko postavljao pitanje njihove izvornosti ili tražio naknadu za štetu koju mu je nanijela “frizirana” kopija. Što ako se advokatska branša ubuduće prihvati toga kao lukrativnog i prilično sigurnog biznisa?

A daleko važnije od svih je pitanje otvorenosti i isprepletenosti globalnih tržišta, mehanizma koji je razvoj tijekom protekla dva desetljeća dogurao do nove tehnološke revolucije. Što ako se ti globalni tokovi prekinu?

Apple je najveća i najbogatija kompanija na svijetu, Samsung je najveći globalni proizvođač pametnih mobitela i druge potrošačke elektronske opreme. Apple je američka kompanija iz Kalifornije, Samsungovo sjedište je u Aziji, u Južnoj Koreji. Obje kompanije, međutim, svoju kompletnu proizvodnju drže u Aziji, dok im dizajn i softver na kojemu se temelji “pamet” uređaja dolaze iz američkih informatičkih hubova - Appleov, naravno, iz samog Applea, Samsungov Android iz Googlea.

Idok su proizvodni lanci čak i za azijska poimanja prilično udaljeni - Samsungov je u Južnoj Koreji (ali i po rasutim kineskim lokacijama), Appleov uglavnom na Tajvanu, Palo Alto i Mountain View, američka sjedišta Applea i Googlea dovoljno su blizu da informatičarska štreberska branša može noći provoditi za zajedničkim šankovima. To naravno ne podrazumijeva špijunažu, ali špijunima u velikoj mjeri olakšava posao. A da ih je bilo pokazali su nedavno otkriveni dokumenti s “uputama” za kradljivce patenata koji su procurili iz Samsunga.

Presuda u slučaju Apple protiv Samsunga može se zato smatrati prvim pravim poslovnim porazom Samsunga i velikom (iako zakašnjelom) pobjedom pokojnog Stevea Jobsa, ali prije svega velikim udarom na buduću slobodu izbora krajnjih korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:34