VESELJE ZBOG SMRTI

PROCURILI TAJNI EMAILOVI IZ SAMSUNGA 'Umro je Steve Jobs! Sjajno! To je prilika za napad na iPhone'

 Wikipedia

Jedna od najvećih sudskih parnica kada je u pitanju povreda patentnih prava upravo se odvija u kalifornijskom gradu San Joseu. Riječ je drugom suđenju južnokorejskom Samsungu zbog kopiranja tehnologije koju je Apple koristio u razvoju iPhone 4.

Iako je Samsung već pozvao nekoliko svjedoka koji su progovorili u njihovu korist, sada su na suđenju objavljeni interni dopisi između članova izvršnog odbora južnokorejske kompanije koji im nikako ne idu u korist. Tako u jednom emailu jasno piše kako je smrt vizionara Stevea Jobsa 'najbolja prilika za napad na iPhone'.

Sve je krenulo 4. listopada 2011. godine kada je izvršni direktor Applea Tim Cook objavio da će narudžbe za novi iPhone 4S početi primati tjedan dana prije puštanja u prodaju.

Ta je objava popraćena detaljima oko operacijskog sustava, iOS 5, koji je ugrađen u taj model iPhonea.

Isti taj dan, šefovi Samsunga su raspravljali o tom iOS-u te su ga uspoređivali sa svojim. Na tom se sastanku odmah počela razmatrati taktika kojom će uzvratiti Appleu, a potpredsjednik kompanije Michael Pennington je rekao kako bi morali iskoristiti Google za napad na svog konkurenta.

Sljedeće popodne, 5. listopada 2011. preminuo je Steve Jobs. Samo dva dana nakon ovog događaja koji je potresao svijet, Pennington se oglasio internim dopisom.

- Na nesreću, smrt Stevea Jobsa je Appleu donijela val priča o Appleovoj i iPhoneovoj superiornosti, koju je stvorio 'strastveni, neumorni, perfekcionist...' - napisao je potpredsjenik Samsunga pa je nastavio.

- Ključno je što je to donijelo nenamjernu korist Appleu jer se na sve strane govori o toj Appleovoj superiornosti koju je donio upravo Jobs sa svojom vizijom. Žao mi je što vas i dalje opterećujem, ali ovo je otišlo predaleko pa smatram kako je sada najbolja prilika za napad na iPhone - napisao je Pennington na što je dobio odgovor šefa marketinga Todda Pendletona.

- Tijekom naše kampanje za GSII učinit ćemo to što preporučuješ te ćemo ući u dvoboj s iPhoneom 4S. Radimo na jako agresivnoj strategiji za promicanje prednosti našeg hardwerea i softwarea - napisao je Pendleton, ali se nije tu zaustavio.

- U tom procesu ćemo demistificirati prednosti Aplpea tako što ćemo prikazati kako se korisnici mogu s lakoćom prebaciti na Android koji će im pružiti više izbora - poručio je šef marketinga.

Par dana kasnije Apple je objavio kako je u prvom vikendu zaprimio preko milijun narudžbi.

Samsung je na odgovorio tako što je na Facebook stranici objavio fotografiju na kojoj je usporedio svoj GSII, koji je usput po izgledu identičan iPhoneu, s Applevim smartphoneom kojeg je stavio pored starinskog telefona i dviju limenki povezanih špagom.

Iako nije poznato kakvim će ishodom završiti ova parnica, ona prva je svakako zadala snažan udarac Samsungu jer je zbog kopiranja ključnih obilježja morao Appleu isplatiti preko milijardu dolara, ali je sutkinja Lucy Koh odredila novo suđenje poslije kojeg je Samsung trebao platiti 450 milijuna dolara odštete jer je zaključeno da je prethodna porota loše procijenila iznos odštete.

Ova dva tehnološka diva su najveći proizvođači pametnih telefona te vode bitku na globalnom tržištu vrijednom oko 300 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:29