KANADSKI PREMIJER

Trudeau preuzeo odgovornost za svoje pogreške nakon izvješća o sukobu interesa

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2019. u 22:57

LONDON, ENGLAND - APRIL 18: Canadian Prime Minister Justin Trudeau attends a meeting at the National Cyber Security Centre on April 18, 2018 in London, England. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
Getty Images

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao u srijedu da preuzima "odgovornost" za svoje pogreške, ali je kritizirao neke zaključke izvješća u kojem ga se optužuje da je prekršio zakon o sukobu interesa u jednom sudskom procesu i odbio se ispričati rekvši kako je branio radna mjesta.

"Preuzimam odgovornost za pogreške koje sam učinio", izjavio je Trudeau na konferenciji za novinare nekoliko sati nakon objave izvješća povjerenika za etiku u kojem ga se optužuje za pritisak na bivšu ministrica pravosuđa. "Iako se ne slažem s nekim zaključcima, u potpunosti prihvaćam to izvješće i preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo".

Justin Trudeau je prekršio zakon o sukobu interesa kada je pokušao vršiti pritisak na svoju ministricu pravosuđa u jednom sudskom postupku, zaključuje se u srijedu u izvješću povjerenika za etiku, što zadaje težak udarac kanadskom premijeru dva mjeseca prije neizvjesnih parlamentarnih izbora. On je prvi kanadski premijer za kojeg je utvrđeno da je prekršio savezna etička pravila.

Izvješće neovisnog visokog dužnosnika parlamenta moglo bi ponovo pokrenuti polemiku o tom skandalu koja je potresao liberalnu vladu Justina Trudeau početkom godine. Premijeru prijeti globa do 500 dolara, ali političke posljedice bi mogle biti teže.

Kanadskog premijera i njegove ministre je u veljači optužila bivša ministrica pravosuđa i državna odvjetnica Jody Wilson-Raybould da su na nju vršili neprimjerene pritiske kako bi zaštitili najveću građevinsku tvrtku u zemlji SNC-Lavalin od suđenja za korupciju, što je ona odbila učiniti.

Nekoliko članova vlade tada je podnijelo ostavku.

"Položaj vlasti premijera i njegove vlade iskorišten je da bi se zaobišla, potkopala i diskreditirala odluka ravnateljice državnog odvjetništva i ovlasti Wilson-Raybould", ocijenio je u Mario Dion, povjerenik za sukobe interesa i etiku.

Skandal s SNC-Lavalinom, koji je izbio početkom veljače, ugrozio je predodžbu o Trudeau kao o mladom progresivnom političaru na čelu vlade koja je obećala otvorenost i transparentnost.

Tvrtka, koja zapošljava mnogo radnika u politički važnoj pokrajini Quebec, je željela iskoristiti zakon iz 2018. koji je dopuštao da se provuče samo s novčanom kaznom i da ne bude kazneno gonjena zbog podmićivanja dužnosnika u Libiji.

Trudeau je priznao da je pokušao prole godine uvjeriti bivšu ministricu pravosuđa Wilson-Raybould da ponovno razmotri odluku tužitelja da izvede tvrtku pred sud.

"Ono što smo učinili tijekom prošle godine nije bilo dovoljno dobro. Ali istodobno ne mogu se ispričati što sam se zauzeo za kanadska radna mjesta", rekao je na konferenciji za novinare u Niagara-on-the-Lake u Ontariu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo