KANADSKI PREMIJER NA UDARU

TRUDEAU U VELIKOJ AFERI, POD PRITISKOM DA PODNESE OSTAVKU Podržala ga ključna ministrica: 'Sigurna sam da ne bi nikada vršio neprimjereni pritisak'

 
Justin Trudeau
 Christinne Muschi / REUTERS

Kanadski premijer Justin Trudeau u četvrtak je dobio javnu potporu ministrice vanjskih poslova oko korupcijskog skandala s inženjerskom-građevinskom tvrtkom SNC - Lavalin te je trenutno smanjen pritisak iz redova vlastite Liberalne stranke da bude smijenjen, dok ga oporba poziva da podnese ostavku.

Liberalni premijer teško je pogođen optužbama bivše ministrice pravosuđa Jody Wilson-Raybould da je od vladinih dužnosnika primala "prikrivene prijetnje" i bila pod pritiskom da se pobrine da spomenuta tvrtka ne završi na sudu zbog optužbi za korupciju. Ona je, kako tvrdi, u rujnu izvijestila premijera da se na nju vrši pritisak da pomogne SNC - Levelin da izbjegne suđenje za podmićivanje libijskih dužnosnika, no našla se i na udaru samog Trudeaua.

"Premijer i njegovi glavni pomoćnici su na brojnim sastancima i u telefonskim pozivima tražili da spasim SNC - Levelin jer bi suđenje rezultiralo gubitkom radnih mjesta, ali i gubitkom potpore u Quebecu", kazala je Wilson-Raybould pred parlamentarnim Odborom za pravosuđe.

Trudeau to odlučno negira, a u pomoć mu je pritekla i ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland koja je kazala da je "sto posto sigurna da premijer ne bi nikada primijenio neprimjereni pritisak".

Na Freeland se inače gleda kao na moguću nasljednicu Justina Trudeaua.

Dužnosnik Liberalne stranke, koji je želio ostati anoniman, je potvrdio da u stranci vlada "velika zabrinutost bez presedana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:47