OBAVIJENI VELOM TAJNE

TRUDNOĆA O KOJOJ BRUJI SVIJET Propagandni stroj oko vođe i njegove obitelji stvorio je kult ličnosti, članove dinastije tretiraju kao mitska bića

Kim Yo-jong
 Profimedia, Zuma Press - News

Kim Yo-jong, sestra sjevernokorejskoga vođe Kim Jong-una, nedavno je bila gošća na Zimskim olimpijskim igrama u susjednoj Južnoj Koreji, gdje se navodno svojim domaćinima pohvalila da je trudna. No, iako službene potvrde o prinovi i dalje nema, javnost je itekako opčinjena ovom viješću, bila ona istinita ili ne, prenosi BBC.

O obitelji Kim Jong-una ne zna se gotovo ništa - sve je obavijeno velom tajne, a i ono malo informacija o sjevernokorejskome vođi i njegovoj dinastiji "na kapaljku" stiže ili od južnokorejskih tajnih službi ili, primjerice, od bivšeg američkog košarkaša Dennisa Rodmana, koji je, čini se, nakon nekoliko posjeta Sjevernoj Koreji postao blizak prijatelj Kim Jong-una. (Doduše, u zadnje vrijeme se posvetio liječenju od alkoholizma.) Upravo je ovaj umirovljeni sportaš 2013. otkrio kako vođa i njegova supruga imaju kćer, za koju nitko do tada nije ni znao.

Nagađa se i kako prvi par Sjeverne Koreje ima još dvoje djece, ali ni za to nema apsolutno nikakve potvrde - to se, naime, može naslutiti samo iz činjenice da je vođina supruga dva puta na dulje vrijeme izbivala iz javnosti.

Sjevernokorejski propagandni stroj oko vođe i njegove obitelji stvorio je pravi kult ličnosti, a svi članovi dinastije u javnosti se predstavljaju kao svojevrsna mitska bića, čiju privatnost treba uvijek štititi, i to pod svaku cijenu.

- Kim Jong-un i njegova obitelj vrlo su slični apsolutnim monarsima - oni jednostavno ne pripadaju 'običnome puku', 'normalnim ljudima'. Informacije o njima ne samo da se skrivaju od svijeta, nego ni stanovnici Sjeverne Koreje ne znaju gotovo ništa o životima članova dinastije - objasnili su poznavatelji Kim Jong-una za BBC.

Također, državna propaganda godinama je stvarala gotovo božansku auru oko trojice čelnika zemlje - Kim Il-sunga, Kim Jong-ila i Kim Jong-una - smatra se kako nema potrebe za objavljivanjem vijesti o rođenju djeteta, kako to inače čine svjetske kraljevske obitelji, jer se zapravo ni ne zna tko će naslijediti aktualnoga vođu Kim Jong-una - naime, u Sjevernoj Koreji nije nužno i nije praksa da to bude prvorođeni/a sin/kći - primjerice, Kim Jong-un preuzeo je vodstvo nad državom, iako je bio Kim Jong-ilov treći sin.

A što se tiče navodne trudnoće Kim Jong-unove sestre Kim Yo-jong, za sada se špekulira kako joj je to druga. Kako god bilo, njezina djeca ni u kojem slučaju ne mogu naslijediti "Velikoga vođu".

- I dalje ne razumijem čemu tolika fascinacija, kao da je to tako velika stvar! Pa ljudi oduvijek imaju ugodnu i korisnu naviku seksati se i 'raditi' bebe - sarkastično je zaključio Andrei Lankov, profesor sa sveučilišta Kookmin u južnokorejskom Seulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:06