VIŠE NISU PRIJATELJI

TRUMP I EPSTEIN BILI SU JEDINI MUŠKI GOSTI NA TULUMU S 28 DJEVOJAKA Organizator kaže da Trump nije mario za upozorenja na račun Epsteinovog ponašanja

 Profimedia, UPI

Trebao je to biti ekskluzivan tulum u Mar-a-Lagu, klubu u vlasništvu sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u gradu Palm Beachu u američkoj saveznoj državi Floridi. Međutim, osim više od 20 žena koje su dopremljene radi zabave, jedini gosti tog tulum bili su sam Trump i Jeffrey Epstein, bogati upravitelj investicijskog fonda koji je nedavno uhićen i optužen za trgovinu maloljetnicima radi pružanja seksualnih usluga, piše The New York Times. Epstein je prethodno osuđen zbog podvođenja 40 maloljetnica za prostituciju te je registriran kao seksualni prijestupnik.

Spomenuti tulum organiziran je 1992. godine, a riječ je zapravo bila o natjecanju "djevojaka s kalendara". Taj je događaj na Trumpov zahtjeva organizirao George Houraney, poduzetnik s Floride koji je tada vodio tvrtku American Dream Enterprise. "Dogovorio sam da nekoliko natjecateljica doleti zrakoplovom", rekao je Houraney u ponedjeljak za The New York Times. "Prije prvog tuluma pitao sam tko na njega dolazi jer su dogovorio da ne njega dođe 28 djevojaka. Gosti su bili (Trump) i Epstein."

Houraney, koji je s Trumpom u njegovim kockarnicama organizirao razne događaje, rekao je da ga je to iznenadilo. "Rekao sam mu, 'Donalde, ovo je trebao biti tulum s važnim osobama. Ti meni hoćeš reći da ste to samo ti i Epstein?'"

No, to je ipak bila istina. Indikacija je to kakvi su svojevremeno prijatelji bili Trump i Epstein. Kako određeni izvori tvrde, njih su se dvojica razišli tek nakon što im je propao zajednički posao. Više se od toga u ovom trenutku ne zna.

Kako su obojica cijenila novac i žene, ali budući da su bili susjedi u Palm Beachu i u tabloidima, životi Epsteina i Trumpa redovito su se križali, i to desetljećima. Tomu je bilo tako sve do trenutka kada poznanstvo s Epsteinom nije postalo uteg. Trump je u međuvremeno na sva zvona razglasio da je svom negdašnjem prijatelju zabranio ulaz u njegove klubove. "U tim danima, ako niste poznavali Trumpa i Epsteina, bili ste nitko i ništa", rekao je profesor prava na Sveučilištu Harvard Alan Dershowitz, svojevremeno Epsteinov odvjetnik koji ga je 2006. godine branio od spomenutih optužbi za podvođenje maloljetnica.

Prije nego što je Epstein priznao krivnju za ta kriminalna djela, milijarder je bio poznat kao povučeni bogataš koji je volio društvo mladih žena. Trump je 2002. godine o Epsteinu i njihovom odnosu govorio vrlo povoljno. "Poznajem Jeffa 15 godina. Sjajan tip", rekao je Trump 2002. godine za časopis New York. "Jako je zabavno biti u njegovom društvu. Rečeno je da lijepe žene kao i ja, a mnoge od njih su s mlađe strane."

Houraney je Trumpa pokušao upozoriti na Epsteinove tendencije, međutim ovaj to nije želio čuti. "Rekao sam mu, 'Gledaj, Donalde, dobro poznajem Jeffa, on ne može biti oko mladih djevojaka'", prisjetio se svojih riječi. "On mi je rekao, 'gledaj, stavljam svoje ime na ovo. Ne bi stavio svoje ime na ovo da bi dobio skandal'."

Houraney je rekao da je Epsteinu morao zabraniti da dolazi na njegove događaje. Trumpu to nije bilo bitno. Nedugo nakon Trumpove pobjede na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine, Houraney je Trumpa optužio za neprimjereno ponašanje prema njegovoj djevojci i poslovnoj partnerici Jill Harth.

Bijela kuća ove navode nije komentirala.

Trump je u utorak rekao da je Epsteina poznavao "kao što su ga poznavali i svi stanovnici Palm Beacha". "Posvađali smo i s njim nisam pričao 15 godina. Nisam bio njegov obožavatelj, to vam mogu reći", dodao je američki predsjednik i na neki način proturječio Epsteinu koji se prije Trumpove pobjede na izborima hvalio time da je upravo on upoznao s budućom suprugom Melanijom. Prva dama SAD-a Melania Trump rekla je da se s Donaldom Trumpom upoznala tako što joj je on 1988. godine tijekom njujorškog Tjedna mode prišao na jednom tulumu.

Epstein je inače poznatiji kao bliski suradnik bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona pa su Trumpovi dugogodišnji suradnici od 2015. godine naovamo opetovano govorili da Trumpovo i Epsteinovo poznanstvo nije bilo ništa posebno te da se Trump tako odnosio prema svim gostima svog kluba. To su činili jer su znali da će Epsteinovo ime isplivati tijekom istrage Hillary Clinton, favoritkinje za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i kasnije njegove oponentice na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:17