POŠTA IZ PJONGJANGA

Trump kaže da mu je stiglo jako lijepo pismo sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una

 Jonathan Ernst / REUTERS

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un napisao je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako iznimno cijeni njegove "izvanredne napore" na popravljanju odnosa između dviju zemalja.

Trump je u četvrtak na Twitteru objavio kopiju Kimovog pisma na korejskom s engleskim prijevodom. Pismo je datirano 6. srpnja, otprilike u vrijeme kada je državni tajnik Mike Pompeo bio u posjetu Sjevernoj Koreji.

Kim se nije susreo s Pompeom, a izvještaji s putovanja sugerirali su da posjet nije bio uspješan. Sjeverna je Koreja tada optužila SAD za pokušaj nametanja jednostrane denuklearizacije, a sjevernokorejski dužnosnik citiran u državnom mediju rekao je da su razgovori bili "vrlo razočaravajući".

Kim je u pismu zahvalio Trumpu za njegov rad na "vjerodostojnoj provedbi zajedničke izjave" potpisane u lipnju u Singapuru.

"Čvrsto vjerujem da će snažna volja, iskreni napori i naš jedinstveni pristup, usmjeren na otvaranje nove budućnosti između Demokratske Narodne Republike Koreje i SAD-a uroditi plodom", piše u pismu i dodaje da je došlo do "epohalnog napretka" u poboljšanju odnosa.

Trump je u komentaru na pismo rekao: "Jako lijepo pismo sjevernokorejskog predsjednika Kima. Postignut je veliki napredak!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:07