NOVI VOJNI SUKOB

Trump misli da je turska ofenziva u Siriji 'loša zamisao'

Donald Trump
 Yuri Gripas/File Photo / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump koji je u nedjelju objavio da povlači svoje vojnike sa sjeveroistoka Sirije, ocijenio je u srijedu da je turska ofenziva na kurdsku miliciju na tom području "loša zamisao".

"Jutros je Turska, članica NATO-a, napala Siriju. SAD ne podupire taj napad i jasno je rekao Turskoj da je ta operacija loša zamisao", rekao je Trump dodajući da nijedan američki vojnik nije u toj zoni.

Tursko zrakoplovstvo i topništvo bombardirali su predvečer položaje Postrojba za narodnu zaštitu (YPG) u Ras al-Ainu i u Tal Abyadu, na sjeveroistoku Sirije, pišu turska glasila i nevladina organizacija.

Vijest o početku ofenzive objavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, više no ikad odlučan da s turske granice udalji miliciju koju Ankara smatra "terorističkom" zbog njezinih veza s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

"Turska se obvezala da će štititi civile i vjerske manjine, pa tako i kršćane te da će učiniti sve kako ne bi bilo humanitarne krize. Pazit ćemo da ispune svoje obveze", istaknuo je američki predsjednik u kratkom priopćenju.

"Turska je odsad odgovorna za to da svi borci IS-a koji su zarobljeni ostanu u zatvoru i da se ta skupina ni na koji način ne preustroji", dodao je.

"I ubuduće ćemo pozorno pratiti situaciju", zaključio je.

Donald Trump je u nedjelju objavio da povlači američke snage iz sektora blizu turske granice, na sjeveru Sirije, čime je kurdske snage - saveznike Washingtona u borbi sa džihadistima - prepustio na nemilost vojnoj ofenzivi kojom je Ankara prijetila već mjesecima.

Ta operacija, treća turska u Siriji od 2016., otvara novu bojišnicu u sukobu u kojemu je od 2011. poginulo više od 370.000 ljudi a milijuni su raseljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58