TURSKA OFENZIVA

Trump najavio da će američke vojnike iz Sirije rasporediti drugdje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.10.2019. u 22:27

U.S. soldiers from D Troop of the 3rd Cavalry Regiment walk on a hill after finishing with a training exercise near forward operating base Gamberi in the Laghman province of Afghanistan December 30, 2014. REUTERS/Lucas Jackson (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR4JLJC
REUTERS

Ilustracija

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da ne želi ostaviti nijednog američkog vojnika u Sriiji te da će američke snage koje napuštaju tu zemlju biti drugdje raspoređene prije povratka u domovinu.

Na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao kako se čini da se poštuje prošli tjedan dogovorena petodnevna stanka u turskoj ofenzivi protiv kurdskih boraca unatoč povremenih okršajima.

Turska je počela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije pošto je prije dva tjedna Trump objavio da povlači američke vojnike iz tog područja.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u subotu da se očekuje da će biti premješeni u zapadni Irak kako bi nastavili borbu protiv džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS) i "pomogli da se obrani Irak".

Reuters  je javio u ponedjeljak da je u Irak iz Sirije preko graničnog prijelaza Sahela u sjevernoj pokrajini Dohuk ušlo više od 100 vozila, 30 prikolica i hummera s teškom opremom i vojnicima u vozilima.

Malen broj američkih vojnika ostat će "u malo drukčijem području da osigura naftu", kao i u "potpuno drukčijem sektoru Sirije blizu Jordana i blizu Izraela", rekao je Trump  na sastanku svog kabineta pa dodao "U konačnici vratit ćemo ih kući".

Američki kongresnici, a među njima je dio Trumpovih republikanaca, kritizirali su američko povlačenje iz Sirije kao izdaju Kurda, dugogodišnjih američkih saveznika u ratu protiv Islamske države.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofenzive na sjeveroistoku Sirije kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz "sigurne zone" koju Ankara kani uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo