PREDSJEDNIKOVA ODLUKA

TRUMP POMILOVAO LEWISA 'SCOOTERA' LIBBYJA 'Ne znam dotičnog gospodina, ali godinama slušam da se prema njemu nepošteno postupalo'

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je u petak Lewisa "Scootera" Libbyja, bivšeg djelatnika Bijele kuće iz razdoblja nekadašnjeg šefa države Georgea W. Busha, koji je 2007. proglašen krivim u slučaju razotkrivanja agentice CIA-e Valerie Plame.

Libby, kojega je Bush djelomično pomilovao i spasio zatvorske kazne od 30 mjeseci na koju je bio osuđen, sada je u potpunosti pomilovan za osudu koja je uključivala krivokletstvo, opstruiranje pravde i davanje lažnih izjava istražiteljima.

386191 14: I. Lewis Libby, right, former attorney for fugitive financier Marc Rich and Chief of Staff to Vice President Dick Cheney, speaks as Robert F. Fink, left, Rich's current attorney, listens during a hearing on former President Bill Clinton's pardon of Rich before the House committee on government reform March 1, 2001 on Capitol Hill in Washington, DC. (Photo by Alex Wong/Newsmakers)
Getty Images
Lewis 'Scooter' Libby

Špijunka je postala zanimljiva tadašnjem potpredsjedniku Dicku Cheneyju kada je njezin suprug Joseph Wilson u kolumni u New York Timesu napisao da Bijela kuća manipulira informacijama o iračkom nuklearnom oružju kako bi opravdala vojnu intervenciju u toj zemlji. Moćni zamjenik Georgea W. Busha odlučio je otkriti njezin identitet u javnosti i tako napakostiti i njoj i njezinu mužu. Učinio je to uz pomoć šefa kabineta i savjetnika za nacionalnu sigurnost Libbyja i Richarda Armitagea iz State Departmenta.

- Ne znam gospodina Libbyja, ali godinama slušam da se prema njemu nepošteno postupalo - kazao je Trump.

Bijela kuća objavila je da Libbyjevo pomilovanje nema nikakve veze s predsjednikovim mišljenjem o istrazi posebnog tužitelja Roberta Muellera o mogućim vezama Rusije i Trumpove predsjedničke kampanje 2016.

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je 2017. optužen u istrazi o navodnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore prije dvije godine, nakon što je krajem 2017. priznao krivnju za davanje lažnog iskaza FBI-ju vezano za razgovor s ruskim veleposlanikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:48