ZADNJA ŠANSA

TRUMP PRISTAO NA ODRICANJE OD SANKCIJA PREMA IRANU PO POSLJEDNJI PUT 'Želim da se sporazum iz 2015. pojača ili će se SAD povući iz pakta'

 Profimedia, Pacific coast news

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak kako će po posljednji put odustati od uvođenja sankcija Iranu kako bi Washingtonu i njegovim europskim saveznicama pružio šansu da popravi "ogromne propuste" originalnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Visoki dužnosnik vlade rekao je da Trump želi da se sporazum iz 2015. pojača dodatnim dogovorom u idućih 120 dana ili će se SAD povući iz tog međunarodnog pakta.

Sam Trump nije bio zadovoljan što će se još jednom odreći sankcija nad tom bliskoistočnom državom koju smatra sve većom prijetnjom, a s kojom je sporazum postignut u vrijeme predsjedništva Baracka Obame.

"Ovo je posljednja šansa", priopćio je predsjednik.

"U izostanku takvog sporazuma SAD se više neće odreći sankcija kako bi ostao dio nuklearnog sporazuma s Iranom. Ako u bilo kojem trenutku procijenim da takav dogovor nije na vidiku, odmah ću se povući iz sporazuma".

I dok je američki čelnik odobrio neuvođenje sankcija, ministarstvo financija je uvelo nove, ciljane sankcije protiv 14 iranskih pojedinaca i entiteta.

Trump je u četvrtak na temu tog sporazuma postignutog za vrijeme predsjedništva Baracka Obame održao dugačke razgovore s državnim tajnikom Rexom Tillersonom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom i drugima.

Američki će predsjednik sad u suradnji s europskim partnerima raditi na proširenju sporazuma koji će uvesti nove uvjete koje iranske vlasti ne smiju prekršiti vezano za balističke projektile, otkrio je visoki dužnosnik. Drugi službenik je otkrio da bi Trump ostao zainteresiran za predanost sporazumu ukoliko se on tako modificira.

"Ovim putem pozivam ključne europske države da se pridruže SAD-u u popravljanju bitnih nedostataka u sporazumu, da se suprotstave iranskoj agresiji i podrže iranski narod", priopćio je Trump.

"Ako druge države neće djelovati u narednom razdoblju, poništit ću dogovor s Iranom", rekao je američki predsjednik u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:05