SMIRIVANJE NAPETOSTI

TRUMP PROCVAO NAKON SASTANKA S JUNCKEROM Kaže da će EU početi iz Amerike uvoziti enormne količine ukapljenog plina i soje: 'Soja je velika stvar'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2018. u 00:10

U.S. President Donald Trump and President of the European Commission Jean-Claude Juncker walk together before speaking about trade relations in the Rose Garden of the White House in Washington, U.S., July 25, 2018. REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS

Predsjedniik SAD-a Donald Trump i presjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker su se u srijedu u Washingtonu dogovorili smiriti napetosti oko trgovine i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

"Ovo je vrlo velik dan da slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik dan", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

"Odmah počinjemo pregovore, no uvelike znamo u kom smjeru idu", rekao je Trump.

Trump je na konferenciji za medije s Junckerom rekao da su se u razgovorima dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz izuzetak automobilske industrije.

"Također ćemo raditi na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, kemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar", rekao je dodavši da će Europa povećati i kupovinu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a.

"Oni će biti veliki kupac LNG-a", ustvrdio je Trump.

Trump je rekao da će razgovori "riješiti" i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Europe, no Juncker je rekao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

"Bio je to dobar i konstruktivan sastanak", rekao je Juncker.

Na Twitteru je kasnije napisao: - Došao sam po dogovor i imamo dogovor.

Trump je ranije zaprijetio da će uvesti carine od 25 posto na uvoz automobila u SAD što bi teško pogodilo europske proizvođače poput BMW-a i Volkswagena, te japanske i južnokorejske tvrtke.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo