KAKO VJETAR PUŠE

TRUMP SE POVUKAO 'Mi napuštamo Siriju, ali nismo napustili Kurde, te divne ljude i izvrsne borce. I dalje ćemo im pomagati financijski i oružjem'

Sirijske demokratske snage u studenom 2016.
 Khalil Ashawi / Reuters

Američki predsjednik Donald Trump je jamčio u utorak da Sjedinjene Države nisu "napustile" Kurde iz Sirije, dva dana nakon što je najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice.

"Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce", napisao je u tvitu.

"Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima", dodao je.

Trump je u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, čime se činilo da daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju protiv kurdskih snaga, saveznika Washingtona u borbi protiv džihadista.

To je ozbiljno naljutilo čak i republikanske senatore, poput vrlo utjecajnih Mitcha McConnella i Lindseyja Grahama, koji su inače uvijek čvrsto stajali uz predsjednika. Obojica smatraju da se radi o velikoj pogreški, sličnoj onoj koju je napravio Obama kada se nećkao oko operacije u Siriji, rekli su.

U međuvremnu Trump je dao nekoliko konfuznih, čak kontradiktornih izjava, od prijetnji do pomirljivih poruka Ankari.

"Ako Turska učini bilo što, što ja u svojoj velikoj i nedostižnoj mudrosti procijenim da prelazi mjeru, potpuno ću uništiti gospodarstvo Turske", napisao je u ponedjeljak američki predsjednik na Twitteru.

Turska je nedavno najavila ofenzivu na sjeverni dio Sirije koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:41