NANIZALI MU RAZLOGE

TRUMP SE POŽALIO NA MIGRANTE IZ VUKO**BINA PA POŽELIO NORVEŽANE U SAD Njegova izjava pokrenula je lavinu brutalnih reakcija na Twitteru: 'Nikada'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2018. u 20:37

U.S. President Donald Trump attends a signing ceremony for the Interdict Act into law, to provide Customs and Border Protection agents with the latest screening technology on the fight against the opioid crisis, in the Oval Office of the White House in Washington D.C., U.S., January 10, 2018. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY
Carlos Barria / REUTERS

 

Američki predsjednik Donald Trump dospio je na naslovnice u četvrtak nakon što je na sastanku o migrantima rekao da želi znati zašto bi SAD trebao primiti građane iz vuko**bina, mislivši pritom na ljude s Haitija, El Salvadora i Afrike.

- Zašto trebamo još Haićana?... maknite ih odavde - dodao je, a potom sugerirao da bi Amerika trebala prihvaćati imigrante iz zemalja kao što je Norveška, čiji se premijer sastao s Trumpom u srijedu.

Ta izjava pokrenula je lavinu ismijavanja i sarkastičnih komentara na društvenim mrežama, a Norvežani su mu poručili da se nikada ne bi odrekli besplatnog zdravstvenog sustava i duljeg životnog vijeka i da im ne pada napamet seliti se u njegovu vuko**binu.

 

- Zbunjen sam - zašto bi itko je**no htio migrirati u SAD iz Norveške? Zašto bi se odrekli besplatne zdravstvene skrbi, dobrog standarda i javnih službi na koje se možemo osloniti?  - tweetnuo je jedan korisnik.

- Živim u Norveškoj i nikad se ne bih preselio u SAD. Imamo besplatno zdravstvo, besplatno školovanje, pet tjedana godišnjeg odmora i radimo osam sati dnevno. Ne hvala, Trump - dodao je drugi.

 

- Norveška ima: besplatnu zdravstvenu zaštitu, jake radničke sindikate, plaćen porodiljni. Zašto bi se ikad Norvežani htjeli preseliti tamo gdje ljudi imaju veće šanse da budu upucani, gdje žive u siromaštvu, nemaju zdravstvenu skrb jer su siromašni, nemaju plaćen porodilji i imaju manje žena u politici. Vuko**bina - nizale su se objave na Twitteru.

 

Nakon što je njegovu izjavu iskritizirao Ured UN-a za ljudska prava na brifingu u Ženevi, Trump je na Twitteru napisao kako nikad nije rekao ništa ponižavajuće za Haićane nego je rekao ono što Haiti zaista jest - vrlo siromašna i problematična zemlja.

 

- Nikad nisam rekao 'maknite ih odavde'. To su izmislili demokrati. Imam sjajan odnos s Haićanima. Trebao bih snimati buduće susrete - napisao je Trump.

Podsjetimo, unatoč brojnim dosadašnjim iznimno rasističkim izjavama, Trump je samog sebe u prošlosti nazvao 'najmanje rastističkom osobom koju ste ikad upoznali'.

Izdvajamo