NANIZALI MU RAZLOGE

TRUMP SE POŽALIO NA MIGRANTE IZ VUKO**BINA PA POŽELIO NORVEŽANE U SAD Njegova izjava pokrenula je lavinu brutalnih reakcija na Twitteru: 'Nikada'

 
 Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump dospio je na naslovnice u četvrtak nakon što je na sastanku o migrantima rekao da želi znati zašto bi SAD trebao primiti građane iz vuko**bina, mislivši pritom na ljude s Haitija, El Salvadora i Afrike.

- Zašto trebamo još Haićana?... maknite ih odavde - dodao je, a potom sugerirao da bi Amerika trebala prihvaćati imigrante iz zemalja kao što je Norveška, čiji se premijer sastao s Trumpom u srijedu.

Ta izjava pokrenula je lavinu ismijavanja i sarkastičnih komentara na društvenim mrežama, a Norvežani su mu poručili da se nikada ne bi odrekli besplatnog zdravstvenog sustava i duljeg životnog vijeka i da im ne pada napamet seliti se u njegovu vuko**binu.

- Zbunjen sam - zašto bi itko je**no htio migrirati u SAD iz Norveške? Zašto bi se odrekli besplatne zdravstvene skrbi, dobrog standarda i javnih službi na koje se možemo osloniti? - tweetnuo je jedan korisnik.

- Živim u Norveškoj i nikad se ne bih preselio u SAD. Imamo besplatno zdravstvo, besplatno školovanje, pet tjedana godišnjeg odmora i radimo osam sati dnevno. Ne hvala, Trump - dodao je drugi.

- Norveška ima: besplatnu zdravstvenu zaštitu, jake radničke sindikate, plaćen porodiljni. Zašto bi se ikad Norvežani htjeli preseliti tamo gdje ljudi imaju veće šanse da budu upucani, gdje žive u siromaštvu, nemaju zdravstvenu skrb jer su siromašni, nemaju plaćen porodilji i imaju manje žena u politici. Vuko**bina - nizale su se objave na Twitteru.

Nakon što je njegovu izjavu iskritizirao Ured UN-a za ljudska prava na brifingu u Ženevi, Trump je na Twitteru napisao kako nikad nije rekao ništa ponižavajuće za Haićane nego je rekao ono što Haiti zaista jest - vrlo siromašna i problematična zemlja.

- Nikad nisam rekao 'maknite ih odavde'. To su izmislili demokrati. Imam sjajan odnos s Haićanima. Trebao bih snimati buduće susrete - napisao je Trump.

Podsjetimo, unatoč brojnim dosadašnjim iznimno rasističkim izjavama, Trump je samog sebe u prošlosti nazvao 'najmanje rastističkom osobom koju ste ikad upoznali'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30