AMERIKA U PLAMENU

Trump u divljem razgovoru izvrijeđao guvernere, zatražio od njih da na prosvjednike natjeraju vojsku, stigli rezultati obdukcije tijela Georgea Floyda

 
 AFP, Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je guvernere, poglavito one iz Demokratske stranke, nazvao slabićima i potaknuo ih da 'izdominiraju prosvjednike' kako bi spriječili daljnje nasilne demonstracije koji su izbili nakon smrti Georgea Floyda, crnca iz Minneapolisa koji je umro nakon što mu je bijeli policajac kleknuo na vrat.

Trumpov komentar upućen je tijekom svadljivog telefonskog razgovora koji je obavio s čelnicima američkih saveznih država kako bi raspravio prosvjede koji su prerasli u kaos. Dva sudionika tog razgovora otkrili su detalje novinarima NPR-a, a guvernerka Michigana, Gretchen Whitmer, izdala je priopćenje u kojemu je telefonski poziv opisala kao vrlo uznemirujuć.

Whitmer je kazala da je Trump rekao guvernerima da 'riješe situaciju'. Jedna osoba koja je o pozivu razgovarala s novinarima kazala je da je Trump rekao guvernerima da prosvjednike koji ne poštuju zakon pošalju u zatvor na jako dugo vremena te ih opetovano poticao da koriste i vojsku.

- Imamo prekrasnu vojsku, rekao je Trump guvernerima.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany rekla je da je Trump poticao guvernere da zatraže dolazak Nacionalnne garde. Kazala je i da je Trump mislio na ulice i održavanje mira kad je upotrijebio riječ 'dominirati', a ne na prosvjednike.

- Predsjednik je jasno dao do znanja da je ovo što vidimo na ulicama Amerike neprihvatljivo. Nasilje, pljačke, anarhija i bezakonje ne smiju se tolerirati.

No, sudionici razgovora citiraju Trumpa koji je ipak jasno govorio o dominaciji nad prosvjednicima.

- Tratite vrijeme, pregazit će vas, izgledat ćete kao gomila kretena, rekao je guvernerima referirajući se na demonstrante.

Whitmer, demokratkinja koja je već imala okršaj s Trumpom vezano uz njegovu reakciju na koronavirus, o telefonskom je razgovoru još rekla: - Predsjednik je više puta vrlo zlobno napao guvernere koji rade sve što mogu kako bi održali mir u isto vrijeme dok se bore s pandemijom kakva se događa samo jednom u životu.

Kao odgovor na to, McEnany je rekla kako 'ne zna zašto se guvernerka Whitmer plaši toga da predsjednik upozorava guvernere da rade svoj posao'.

Jedan je izvor seriju pitanja i odgovora između guvernera i Trumpa opisao kao pravu borbu.

- Jako sam zabrinut zbog retorike koju koristite, rekao je Trumpu demokratski guverner Illinoisa J.B.Prizker.

- Ni ja ne volim vašu retoriku, odgovorio mu je Trump.

Predsjednik Trump je većinu vikenda proveo na Twitteru ocjenjujući prosvjede koji su prerasli u nasilje, propustom demokratskih guvernera koji nisu nastupili dovoljno agresivno kako bi ih obuzdali.

Prosvjednici su u nedjelju održali velike skupove diljem SAD-a kako bi izrazili svoje negodovanje zbog smrti Georgea Floyda i vrlo raširene policijske brutalnosti.

U mnogim gradovima poput Minneapolisa, Atlante i Seattlea, neki su se prosvjednici sukobili s policijom, opljačkane su mnoge trgovine i zapaljene zgrade i vozila.

Prosvjedi su održani i ispred Bijele kuće u Washingtonu.

George Floyd umro je od gušenja zbog pritiska na vrat i leđa

Nezavisna obdukcija tijela Georgea Floyda koju je naručla njegova obitelj, čini se, u kontradikciji je sa službenim izvješćemm u kojem stoji da nisu pronađeni 'fizički dokazi koji bi potkrijepili dijagnozu traumatične asfiksije i davljenja'.

Zaključak neovisne obdukcije je da je smrt nastupila kao kombinacija postupanja policije, Floydovih prijašnjih zdravstvenih problema i potencijalnog prisustva opojnih sredstava u njegovom organizmu.

- Utvrdili smo da je smrt nastupila davljenjem nakon neprekidnog pritiska, objavili su odvjetnici Floydove obitelji napominjući da George nije imao nikakvih zdravstvenih problema koji bi pridonijeli smrti.

- Način na koji je umro je zapravo umorstvo, rekao je obducent Michael Baden.

- Policajci su ga ubili pritiskom koljena na vrat što je trajalo gotovo devet minuta te pritiskom dva koljena na leđa tako što su mu pritisnuli pluća. Ambulantna kola su bila njegova mrtvačka kola, izjavio je odvjetnik obitelji Benjamin Crump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:19