OŠTRA RETORIKA

Trump upozorio Iran da će ako nešto naprave, jako patiti

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2019. u 23:22

U.S. President Donald Trump listens to questions during a meeting with Hungary's Prime Minister Viktor Orban in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., May 13, 2019. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je u ponedjeljak upozorio Iran da će "učiniti veliku pogrešku ako nešto poduzme", dok Washington optužuje Teheran da priprema napade na američke interese na Bliskom istoku.

"Ako nešto učine, jako će patiti", rekao je američki predsjednik tijekom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bijeloj kući.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi s Iranom", nastavio je i predvidio "veliki problem za Teheran ako se nešto dogodi". "Neće biti zadovoljni", inzistirao je.

Trumpova administracija dulje od tjedan dana navodi da iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese. Washington je tamo uputio jedna nosač zrakoplova, jedan ratni brod, bombardere B-52 i sustave projektila Patriot.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je došao u ponedjeljak u iznenadni posjet Bruxellesu kako bi sa svojim europskim kolegama podijelio povjerljive informacije o toj temi.

"Mislimo da Iran mora izabrati put razgovora umjesto prijetnji. Loše su izabrali kada su se koncentrirali na prijetnje", ocijenio je američki izaslanik za Iran Brian Hook.

Donald Trump je prošlog tjedna rekao da je spreman razgovarati s iranskim čelnicima o novom sporazumu nakon što su se Sjedinjene Države prije godinu dana povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo