'SITUACIJA JE HITNA'

TRUMPOV DRŽAVNI TAJNIK 'Kim je shvatio da denuklearizacija mora biti brza, tek onda može doći do ukidanja sankcija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2018. u 10:24

WASHINGTON, USA - MAY 21: U.S. Secretary of State Mike Pompeo makes a speech at The Heritage Foundation in Washington, USA on May 21, 2018. Yasin Ozturk / Anadolu Agency, Image: 372501092, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Američki državni tajnik Mike Pompeo

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un shvatio je da denuklearizacija Sjeverne Koreje mora biti brza, rekao je u četvrtak u Seulu američki državni tajnik Mike Pompeo, naglašavajući da do ukidanja sankcija Pjongjangu neće doći dok se taj proces ne završi.

"Sjedinjene Države i dalje traže potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama.

U dokumentu koji su u Singapuru ovaj tjedan na summitu potpisali američki predsjednik Donald Trump i Kim ne nalazi se termin "provjerljiva" niti "nepovratna". "Mislimo da je Kim Jon Un shvatio hitnost situacije i da to trebamo učiniti brzo", kazao je Pompeo.

Sankcije Pjongjangu kojima ga se želi kazniti za nuklearni i balistički program ne mogu biti ukinute dok se proces denuklearizacije ne dovrši, istaknuo je Pompeo. Južnokorejski šef diplomacije King Kyung-Wha govorio je o čvrstini saveza svoje zemlje s Washingtonom. "Savez Južne Koreje i SAD-a snažniji je nego ikada", rekao je.

Trump je ovaj tjedan nakon summita s Kimom na opće iznenađenje najavio okončanje zajedničkih vojnih vježbi između SAD-a i Južne Koreje. Nenadana odluka iznenadila je i Seul i američku vojsku, te zbunila saveznike. Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihovog odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo