'JAVNI TERET'

Trumpov dužnosnik izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode kako bi objasnio novu migrantsku politiku

 REUTERS

Čelnik američke službe za imigraciju u utorak je izokrenuo stihove pjesme o Kipu slobode, simbola američke imigracijske povijesti kako bi opravdao posljednji potez Trumpove administracije za suzbijanjem nekih vrsta legalne imigracije.

"Dajte mi vaše umorne i vaše siromašne koji mogu stajati na svojim vlastitim nogama i koji neće postati javni teret", rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja američke službe za državljanstvo i imigraciju, Ken Cuccinelli za National Public Radio (NPR).

Kip slobode nalazi se u njujorškoj luci Harbor u blizini otoka Ellis, nekoć najvećem useljeničkom području imigranata, osobito Europljana koji su selili u SAD.

"Dajte mi vaše umorne, vaše siromašne, vaše potlačene mase koje žude da slobodno dišu", stihovi su originalne pjesme, 'Novi kolos' Emme Lazarus.

Cuccinelli je za NPR objašnjavao novi udar na legalne migrante u SAD-u koji ovise ili bi mogli ovisiti o socijalnoj pomoći, uključujući bonove za hranu i medicinsku skrb.

Takvim imigrantima će se vjerojatno odbiti zahtjevi za državljanstvom.

Nova mjera "javni teret" službeno će se objaviti u srijedu, a na snagu će stupiti u listopadu. Imigranti koji koriste državnu pomoć mogli bi je shvatiti kao napad na njih.

Iako je prošlo već dugo vremena otkad je SAD promijenio svoju politiku širom otvorenih vrata na prijelazu u 20. stoljeće i nekoliko puta oštro udario po imigraciji, kip i pjesma ostaju ukorijenjeni u američkoj javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:52