ODLUKA BIJELE KUĆE

TRUMPOV OBRAČUN S 'TROJICOM TIRANA IZ JUŽNE AMERIKE' Uvedene nove teške sankcije Venezueli, pojačane mjere i protiv Kube

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.11.2018. u 20:01

U.S. President Donald Trump gives two thumbs up to supporters as he walks to Marine One for a departure from the White House, for a day trip to Kentucky for a Make America Great Again campaign rally, in Washington, U.S., October 13, 2018. REUTERS/Mike Theiler
REUTERS

Bijela kuća je u četvrtak uvela nove teške sankcije Venezueli, optuženoj da s Kubom i Nikaragvom, sačinjava "tiransku trojku" u Latinskoj Americi.Te sankcije su posebice usmjerene na izvoz zlata, a pojačane su i mjere protiv Havane, objavio je John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, prema tekstu govora održanog u Miamiju.

On se obrušio na tiransku trojku od Havane, preko Caracasa do Managve, i na tu trojicu tirana koji misle da su "čelnici i revolucionari, ali su ustvari bijedni klaunovi". "Nasilnička trojka na tom kontinentu neće vječno trajati. Kao i svi nasilnički režimi i ideologije, nestat će", inzistirao je i poručio čelnicima Venezuele Nicolasu Maduru, Kube Miguelu Diaz-Caneu i Nikaragve Danielu Ortegi neka se boje moći njihovih naroda.

Predsjednik i cijela njegova administracija će podržati borce za slobodu, rekao je John Bolton iz Miamija, doma brojnih kubanskih Amerikanaca i Hispanaca iz drugih zemalja Latinske Amerike. U borbi protiv tri režima optuženih da izazivaju nebrojene ljudske patnje i ogromnu regionalnu nestabilnost i za zaštitu pravne države slobode i minimalnog ljudskog dostojanstva, američka vlada je odlučna i dalje koristiti sankcije.

Nakon što je sankcionirao 70 osoba u Venezueli, među kojima i predsjednika Madura i njegovu suprugu, Trump je potpisao predsjedničku uredbu o novim sankcijama protiv te zemlje, objasnio je Bolton.

Nove sankcije su usmjerene protiv mreža korumpiranog venezuelskog gospodarskog sektora, i posebice sektora zlata. Niti jedan Amerikanac neće moći poslovati s Venezuelom u tom sektoru koji režim koristi za financiranje njegovih ilegalnih aktivnosti, ispunjavati svoje blagajne i podržavati zločinačke skupine, rekao je Bolton.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo