KALIFAT NA RUBU PADA

TRUMPOVA NESKRIVENA PRIJETNJA EUROPI 'Morate uzeti 800 džihadista Islamske države ili ćemo ih biti prisiljeni pustiti ih na slobodu'

 
 REUTERS

“Sjedinjene Države traže od Velike Britanije, Njemačke i drugih europskih saveznika da preuzmu više od 800 boraca ISIS-a koje smo zarobili u Siriji i da im sude.” Jasna je to poruka američkog predsjednika Donalda Trumpa koju je poslao Twitterom u subotu kasno navečer po washingtonskom vremenu.

Trump je u dva tweeta poručio kako je “kalifat na rubu pada”, a zatim slijedi ozbiljniji dio poruke: “Alternativa nije dobra jer ćemo biti prisiljeni pustiti ih na slobodu. SAD ne želi vidjeti kako ovi borci ISIS-a (teroristička skupina Islamske države) nadiru u EU jer očekujemo da će tamo otići”. Nakon ove neuvijene prijetnje, Trump se vratio svojoj klasičnoj retorici kako je SAD učinio mnogo, potrošio puno, pa je sada vrijeme da ostali uskoče i obave svoj dio posla.

kurdi upozoravaju Riječ je o ozbiljnom problemu na koji su prvi ukazali sirijski Kurdi, vojna sila koja je učinila najviše na uništavanju kalifata Islamske države u toj zemlji. Naime, oni su prvi upozorili da imaju velik broj zarobljenih boraca s kojima ne znaju što napraviti. Riječ je o stranim državljanima kojima ne mogu suditi jer za to nemaju kapaciteta, a ne mogu ih ni pustiti na slobodu i smetaju im u provedbi posljednjih operacija protiv terorističke skupine. Sličan se problem pojavio i u Iraku.

prvi je bio pence Zahtjev državama čiji su građani zarobljeni kao teroristi u Siriji i Iraku da ih preuzmu iz zatvora u kojima se nalaze te da ih same procesuiraju ranije ovog mjeseca iznio je američki državni tajnik Mike Pompeo, ali je odaziv bio slab. Naime, europske su zemlje zabrinute da bi suđenja uhićenima mogla potaknuti one koji su se vratili potajice i predstavljaju pritajenu, ali ozbiljnu prijetnju sigurnosti, da se odluče na terorističke napade. Isti su se u posljednje dvije godine, na sreću, ali i zahvaljujući porazima ISIS-a i koordiniranijem djelovanju europskih obavještajnih službi, prorijedili. Indikativna je u tom smjeru rečenica koju je u tekstu za londonski The Times napisao britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid: “Ako ste odjurili da se pridružite ISIS-u, iskoristit ću svu svoju moć kako bih vas zaustavio da se vratite kući”. Ova se izjava odnosi na mladu Britanku koja je otkrivena u jednom od logora i koja bi se htjela vratiti kući nakon što je provela nekoliko godina u ISIS-u.

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koja je prihvatila američki zahtjev. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je kako bi u BiH uskoro trebala biti prebačena dvojica državljana te zemlje koja su trenutačno u zatvorima u Siriji, a čiji identitet nije objavljen. Dnevni avaz je objavio kako je riječ o osobama koje su do odlaska u Siriju živjele u Sarajevu i u Velikoj Kladuši, a jedan od njih navodno je Ibro Čufurović (24). Mektić je rekao da će oni biti procesuirani pred pravosuđem. Čufurović je učenik Huseina Bilala Bosnića, jednog od vođa radikalnih islamista u BiH, koji je osuđen na sedam godina zatvora upravo zbog novačenja bosanskohercegovačkih građana za terorističke postrojbe.

Pouzdanih podataka o tome koliko je točno državljana BiH još uvijek u Siriji i Iraku nema, no pretpostavlja se da bi ih ondje moglo biti oko 120, uključujući pedesetak žena s djecom koje se nalaze u kampovima ili u zarobljeništvu. Oko 50 državljana BiH ranije se vratilo u zemlju, nakon što su se borili u Siriji i Iraku, i svi su procesuirani pred bosanskohercegovačkim pravosuđem. Sigurnosne službe u BiH raspolažu podatkom kako je barem 76 državljana te zemlje poginulo u Siriji i Iraku, uključujući četvero djece te pet žena koje su njihovi očevi i muževi poveli sa sobom na ratišta.

Istodobno, zapovjednici Sirijski demokratskih snaga (SDF), u kojima većinu čine Kurdi, objavili su da se bliži kraj otporu u posljednjem uporištu terorističke organizacije ISIS u Siriji, u selu Baguz u istočnoj pokrajini Deir el-Zur, u blizini iračke granice. Islamska država je tako svedena na oko 700 kvadratnih metara. Na vrhuncu snage početkom 2015. godine kontrolirala je teritorij veći od Velike Britanije s oko 10 milijuna stanovnika. Sada oko 500 boraca drži u zatočeništvu oko 1500 civila.

što je s povlačenjem? Svi i dalje s nestrpljenjem očekuju hoće li nakon pada Baguza stvarno doći do povlačenja američkih snaga iz Sirije kao što je američki predsjednik najavio još u prosincu. Trump je u svom subotnjem tweetu bio vrlo jasan: “Povlačimo se nakon stopostotne pobjede nad kalifatom!”. Državni tajnik Pence je na marginama sigurnosnog summita u Münchenu rekao novinarima kako SAD želi da i ostale zemlje ponude svoje vojnike i druge resurse kako bi osigurali Siriju: “Da spriječimo Islamsku državu ili bilo koju drugu ekstremističku organizaciju da se oformi i preuzme teritorij”. Američki general Joseph Votel, zadužen za američke snage na Bliskom istoku, u petak je rekao da će teritorijalni kolaps kalifata voditi do raspršenije mreže boraca koju će biti teško otkriti, a koja će voditi gerilski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:18