NANCY PELOSI

TRUMPU JE OBEĆALA PAKAO Ovo je nova najmoćnija žena američke politike: Svojedobno zagorčala život Bushu, sad najavljuje udar na aktualnog predsjednika

 
Nancy Pelosi
 REUTERS

Američki demokrati su u četvrtak preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, suočenim s podijeljenim Kongresom.

Uz rekordan broj žena i zastupnika manjina, 116. američki Kongres se sastao prvi puta u podne po lokalnom vremenu s 435 novoizabranih zastupnika u Zastupničkom domu i 100 senatora u Senatu koji ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zamjenik predsjednika, republikanac Mike Pence, predsjedao je prvim prisegama u Senatu.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi (78) obećala je da će raditi na "okupljanju" Kongresu i tvrdi da želi podržati dobre ideje, bez obzira od kuda stižu. Ona bi trebala kasnije tijekom dana biti izglasana za novu predsjednicu Zastupničkog doma.

Demokrati u četvrtak trebaju predati privremene proračunske mjere koje bi omogućile okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo 22. prosinca zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom. Oni se žele prikazati kao razumna stranka pred onim što nazivaju "hirovima" Donalda Trumpa.

Ali Bijela kuća je unaprijed odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za financiranje zida.

Te mjere bi trebale ostati mrtvo slovo u Senatu, a blokade podijeljenog Kongresa se naziru već prvog dana.

Iako su pojačali svoju većinu u Senatu sa 53 od 100 mjesta, republikanci ne mogu bez demokrata jer im treba 60 glasova za potvrđivanje zakona o proračunu.

Trinaestog dana djelomične paralize vlade teško se nazire izlazak iz krize.

Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim.

Odmjeravanje snaga je tek počelo, jer slijede brojne parlamentarne istrage protiv Donalda Trumpa i njegovih suradnika.

U prvom redu se radi o sumnjama u dosluh između Moskve i Trumpove izborne kampanje 2016.

Uz kontrolu u Zastupničkom domu, demokrati vode parlamentarne odbore sa snažnim istražnim ovlastima.

Oni su također obećali da će zahtijevati od Trumpa da napokon preda svoje porezne prijave. On je jedini predsjednički kandidat u novijoj američkoj povijesti koji je to odbio.

Nancy Pelosi nova čelnica Zastupničkog doma Kongresa

Nakon što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi drugi je put izabrana za čelnicu tog doma, javljaju svjetske novinske agencije.

Pelosi je dobila u četvrtak 220 glasova, a republikanski zastupnik Kevin McCarthy 192 glasa. Nekolicina drugih dobila je preostale glasove u Zastupničkom domu koji ima 435 mjesta.

"Nemamo iluzije, naš posao neće biti lak", kazala je ona nakon što je izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma. "Međutim, obećajemo da ćemo se međusobno poštovati i da ćemo poštivati istinu i onda kada se ne budemo slagali."

Nancy Pelosi postala je najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu.

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgea W. Busha.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj povijesti.

Demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trumpu ako postane čelnicom Zastupničkog doma. Ona će voditi stranku u borbi protiv Trumpove zakonodavne i političke agende u mandatu 2019-2020.

"Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podjela", izjavila je ona pred svojim pristašama u Washingtonu tijekom kongresne kampanje, najavljujući "povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti".

Budući da Zastupnički dom glasuje za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove.

Još važnije, vjerojatnost postupka za svrgavanje Donalda Trumpa jako se povećava budući da demokrati sada mogu pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trumpove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016.

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobiliziralo pristaše predsjednika. No, nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužitelj Robert Mueller, koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimorea. S diplomom Trinity Collegea u Washingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Franciscu. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:42