ELEMENTARNA NEPOGODA

'TUČA JE PADALA 2 SATA, OVAKVO NEŠTO SE KOD NAS NE PAMTI' Oluja stoljeća poharala područje Starog Grada na Hvaru, uništila polje pod zaštitom UNESCO-a

 
Ilustracija
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Jaka tuča grada koja je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak zahvatila Starogradsko polje na Hvaru nanijela je velike štete vinovoj lozi, maslinama i povrću te postoji mogućnost proglašena elementarne nepogode zbog nastalih šteta, doznaje se od gradonačelnika Starog Grada na Hvaru Antonija Škarpe.

"Naše Povjerenstvo za procjenu šteta danas i večeras je na trenu radi prikupljanja podataka o štetama na Starogradskom polju i večeras će obrađivati te informacije, a u utorak ujutro kontaktirat ćemo župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana kako bismo vidjeli hoće li on na temelju tih podataka proglasiti elementarnu nepogodu", izjavio je gradonačelnik Škarpa u ponedjeljak na večer za Hinu.

Podsjetio je da je Starogradsko polje na Hvaru najveća obradiva površina zemljišta na hrvatskim otocima uopće te da se to polje nalazi i pod UNESCO-ovom zaštitom.

"Tuča je trajala oko dva sata, rano jutros između 3 i 5 sati. Na Hvaru se ne pamti tako snažna padalina grada", kazao je Škarpa. Ova snažna tuča pogodila je Starogradsko polje u najnepovoljnijem razdoblju kada vinova loza i masline propupaju, a stradali su i nasadi povrća, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:01