OČAJNIČKA BITKA

Turistička meka koju obožavaju imućniji Hrvati između supersila: Evo što stoji iza borbe za prevlast nad komadićem raja!

Zašto se dvije najmnogoljudnije zemlje na svijetu, obje ekonomske i vojne sile, toliko očajnički pokušavaju približiti turističkoj meki?

Ilustracija Maldiva

 Afrah Mohamed/Afp

Maldivi, otočna državica u samom srcu Indijskog oceana, posljednjih je godina sve očitije razapeta između sve snažnijeg utjecaja svojih velikih susjeda, Indije i Kine, koje ondje po svaku cijenu pokušavaju proširiti pipke svog utjecaja.

Samo dvije godine nakon što je u optjecaj pušten impozantan Most prijateljstva Kine i Maldiva, dug 1,39 kilometara, čiji je zadatak povezati međunarodnu zračnu luku, a time i istok otočne zemlje, s prijestolnicom Maléom, New Delhi je najavio gradnju novog, tri put većeg mosta na zapadu Maldiva. Za taj je najvredniji infrastrukturni projekt u povijesti Maldiva indijsko Ministarstvo vanjskih poslova bilo spremno izdvojiti čak 500 milijuna dolara.

Interesna zona

No, zašto se dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta, obje ekonomske i vojne sile, toliko očajnički pokušavaju približiti turističkoj meki koja ima samo malo više od 500.000 stanovnika, a gospodarsku okosnicu, osim turizma, čine ribolov i prodaja tune?

Prije samo nekoliko desetljeća Maldivi su pripadali interesnoj zoni susjedne Indije.

Međutim, prije nekoliko godina je Peking procijenio da bi mu strateški koristila vojna i infrastrukturna prisutnost blizu Arapskog poluotoka kako bi mogli imati kontrolu nad sigurnosnim uvjetima rute kojom im stiže nafta iz Perzijskog zaljeva. Činjenica da se državica nalazi u neposrednoj blizini izravnog konkurenta u regiji, Indije, bila je samo dodatna motivacija Pekingu da Maldivima ponudi infrastrukturne investicije kojima će ih diskretno staviti prvo pod svoj novčanik, a onda i pod svoju šapu.

Spoznavši namjere Kine, s kojom Indija posljednjih godina sve češće ima i teritorijalne trzavice oko Himalaje, New Delhi je bilateralnim odnosima sa susjedima počeo pristupati sve proaktivnije, nudeći im podjednako unosne infrastrukturne projekte i donacije vrtoglavih iznosa.

Podjela političara

Otad smjer kretanja službene politike Maldiva ponajviše ovisi o tome koji je političar trenutačno na vlasti, a najveći faktor u toj odluci nerijetko je iznos koji Peking ili New Delhi ponude za investicije.

Politički dužnosnici podijelili su se, tako, na sinofile i proindijce.

- Država nema nikakve koristi od toga da vanjsku politiku mijenja kao čarape. Nedostaju nam jasan strateški cilj i stabilnost - rekla je za NYT lokalna aktivistica i zastupnica u parlamentu Eva Abdullah.

Svoje stajalište o toj temi prvenstveno smatra "antioscilacijskim", a tek onda "proindijskim".

No, njezino stajalište ne dijeli aktualna sinofilna administracija nedavno izabranog Mohameda Muizze kojeg je narod prije samo pet mjeseci izabrao zahvaljujući snažnoj kampanji "Indija van" u sklopu koje je sunarodnjacima obećao deportirati svih 80 članova indijske vojske koji su na otočju bili smješteni u sklopu pružanja logističke obrambene pomoći.

"Promaldivska" politika

Njegova vlada želi udvostručiti BDP Maldiva u sljedećih pet godina, s trenutačnih 6,5 milijardi dolara godišnje na najmanje 12 milijardi, a do tog cilja planira doći na krilima tzv. promaldivskih politika.

- Naša administracija uopće ne favorizira Kinu. Nudimo ruku suradnje svim zemljama koje su zainteresirane za slobodnu trgovinu jer našom dužnošću smatramo maldivskim ribarima osigurati najveću vrijednost za njihovu tunu - tvrdi trenutačni ministar ekonomskog razvoja i trgovine Mohamed Saeed.

Maldivi su turizam kao zlatnu koku ekonomije, jer na tu granu otpada više od 92 posto državnog proračuna, otkrili tek 1972., a u high-end resorte posljednjih godina privlače više od milijun stranih posjetitelja godišnje.

- Za razliku od Kine koja nam je nudila samo mrkvu, Indija nam je nudila i mrkvu i batinu. No, činjenica ostaje da nam je bilateralni odnos s Potkontinentom neusporedivo važniji zato što je riječ o ekonomskoj i vojnoj sili u našem neposrednom susjedstvu - objasnio je za NYT Mimrah Ghafoor, maldivski spisatelj i umirovljeni karijerni diplomat.

Sve teže držati balans

On tvrdi da bi najlogičnije i najjednostavnije rješenje bilo njegovati podjednako kvalitetne odnose s obje zemlje, no to postaje sve teže jer obje sile sve očitije pokušavaju uspostaviti svoju dominaciju u regiji.

Indijsko-maldivske bilateralne odnose dodatno je zakomplicirala nedavna nespretna izjava premijera Narendre Modija koji je na društvenim mrežama apelirao na sunarodnjake da prvo posjete bajkovite destinacije u Indiji prije nego što se odluče godišnji odmor provesti na susjednim Maldivima. Izjava koja je ubrzo postala viralna na većini online platformi nije najbolje sjela stanovnicima Maldiva koji su njegov apel interpretirali kao izravnu prijetnju okosnici svoga državnog proračuna. Za razliku od Indije, Kina je osjetno diskretnija u tome da s malim državama zakulisno dogovara projekte basnoslovnih iznosa oko kojih, dok već nisu u fazi egzekucije.

Malo tko postavlja pitanja sve dok ne primijete kineske vojne brodove ili indijske avione kako diskretno krstare njihovim teritorijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:04