POTVRDIO MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

TURSKA ODBACUJE AMERIČKE ULTIMATUME, NE ODUSTAJU OD RUSKOG SUSTAVA S-400 'Turska je kupila S-400, bit će isporučen i raspoređen u Turskoj'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2019. u 21:48

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu takes part in a news conference atfer a Turkey-EU Association Council in Brussels, Belgium, March 15, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Mevlut Cavusoglu

Turska neće promijeniti odluku da kupi ruski proturaketni sustav S-400 unatoč američkim upozorenjima da će to dovesti do isključenja Ankare iz programa američkih borbenih zrakoplova F-35, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Turska i Sjedinjene Države, obje članice NATO-a, mjesecima se spore zbog turske narudžbe ruskog oružja koje nije kompatibilno s NATO-ovim. 

Vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan poslao je prošli tjedan pismo turskom kolegi u kojem stoji da Turskoj neće biti isporučeni američki borbeni zrakoplovi F-35 ako ne odustane od kupnje S-400.

Odgovarajući na to pismo, Cavusoglu je rekao da Turskoj nitko ne može postavljati ultimatume.

"Uz ovakva pisma, Turska neće odustati od odluke", kazao je Cavusoglu. "Turska je kupila S-400, bit će isporučen i raspoređen u Turskoj", dodao je.

Rusija je u utorak rekla da planira isporučiti S-400 Turskoj u srpnju, čime počinje otkucavati sat da Washington nametne sankcije kojima prijeti Ankari ako doista provede taj posao.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo