PROGONI NAKON VOJNOG UDARA

Turska priznaje moguće pogreške u čistkama nakon državnog udara

 REUTERS

Turski čelnici su u ponedjeljak po prvi put priznali da su se u čistkama pokrenutim nakon propalog državnog udara, koje su u inozemstvu naišle na kritiku zbog svojih golemih razmjera, mogle dogoditi "pogreške".

"Ako ima pogrešaka, ispravit ćemo ih", istaknuo je zamjenik premijera Numan Kurtulmus, što je novi ton u Turskoj, gdje je progon pristaša imama Fethullaha Guelena - pod optužbom za organiziranje puča - potaknuo radikalnu čistku u vojsci, pravosuđu, školstvu i medijima.

"Građani koji nisu povezani s njima (Guelenovim simpatizerima) mogu biti mirni" jer "im se neće dogoditi ništa loše", dodao je premijer na tiskovnoj konferenciji.

No oni koji su povezani s imamom koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama "moraju se bojati. Oni će platiti cijenu", upozorio je Kurtulmus govoreći o Guelenovim pristašama čije izručenje Ankara traži od Washingtona.

I premijer Binali Yildirim je nešto ranije spomenuo mogućnost zloporaba u tom 'lovu na vještice' kojega su žrtve bile tisuće ljudi.

"Trenutačno temeljito preispitujemo sve slučajeve otpuštanja" osoblja, rekao je premijer, a prenijela je provladina agencija Andolija.

"Sigurno je bilo i nepravednog postupanja", priznao je pomirljivim tonom, nepoznatim u Turskoj otkako je puč na nekoliko sati uzdrmao vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Ne kažemo da (pogrešaka) nema", rekao je predsjednik vlade. "One koji su krivi razlikovat ćemo od onih koji to nisu".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je u četvrtak kritizirao čistke koje "prelaze svaku mjeru", ocijenivši da "ne može šutjeti" na uhićenje tolikog broja ljudi.

Odgovarajući na kritiku zapadnih zemalja, predsjednik Erdogan im je kratko poručio neka "gledaju svoja posla".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 09:28