SVI SU NA OPREZU

U BiH STRAHUJU OD PONAVLJANJA KATAKLIZME OD PRIJE PET GODINA Izlijeva se sve više rijeka, potopljena ključna prometnica koja je poveznica prema RH

 
 Screenshot

Obilna kiša koja u Bosni i Hercegovini neprestano pada gotovo 24 sata u ponedjeljak popodne prouzročila je poplave i u središnjim dijelovima te zemlje nakon što je u jutarnjim satima došlo do izlijevanja nekih rijeka u sjevernoj Bosni.

U okolici mjesta Zavidovići iz korita se izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata. Voda se izlila i u podvožnjak na ulazu u Žepče s magistralne ceste koja od Bosanskog Broda i Doboja vodi ka Sarajevu.

Ta je ključna prometnica djelomice potopljena u mjestu Prapratnica gdje su se na kolnik izlile velike količine oborinskih voda pa vozila prometuju uz znatne poteškoće.

Tijekom velikih poplava koje su BiH zadesile u svibnju 2014. danima je bila blokirana ova ključna prometnica koja središnje dijelove zemlje povezuje s Hrvatskom. Žepče je pritom posebice stradalo jer je cijelo središte mjesta bilo pod vodom.

- Svi smo na terenu, stalno primamo pozive. Stanovnici su u strahu, osobito nakon poplava 2014. Svi se boje što će se dalje dogoditi - izjavio je Nusmir Nahorović, dežurni operativni u vatrogasnoj postaji Žepče.

Poplave prijete i općini Usora, a službe civilne zaštite upozoravaju kako neprestano prate stanje na rijeci Bosni gdje vodostaj raste pa se strahuje i od njezina izlijevanja.

Pojačana pripravnost na snazi je i u gotovo svim općinama koje gravitiraju vodenim tokovima na sjeveru Bosne. Posebne mjere proglašene su u Sanskom Mostu zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Sane.

Prvi stupanj obrane od poplava proglašen je u Kotor Varoši. Iz akumulacijskog jezera Bočac na Vrbasu uzvodno od Banje Luke tijekom dana ispuštena je veća količina vode kako bi ono moglo primiti novu vodenu masu koja se očekuje u naredna dva dana i kako bi se na taj način eventualno zaštitilo područje Banje Luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:17