CESARE BATTISTI

U BOLIVIJI UHIĆEN TALIJANSKI LJEVIČARSKI TERORIST Godinama je utočište imao u Brazilu, ali je pobjegao kad je tamo na vlast došao 'tropski Trump'

Cesare Battisti
 Nacho Doce/File Photo / REUTERS

Talijanski ljevičarski terorist Cesare Battisti koji se godinama skrivao u Brazilu uhvaćen je u Boliviji, rekao je savjetnik brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara u petak navečer.

Brazilski suci u prosincu su naredili uhićenje Talijana, koji je napustio svoju zemlju prije nekoliko desetljeća i u odsutnosti bio osuđen za ubojstvo.

Bolsonaro, desničar koji je ovaj mjesec inauguriran, prije je rekao da će izručenje Battistija, kojega prijašnja ljevičarska brazilska vlast nije htjela izručiti, biti "mali dar" Italiji.

Pretpostavlja se da je Battisti iz Brazila otišao u Boliviju kratko nakon što je izdan nalog za uhićenjem.

"Talijanski terorist Cesare Battisti uhvaćen je večeras u Boliviji", objavio je posebni savjetnik predsjednika Bolsonara za međunarodne poslove Filipe Martins na Twitteru.

Dodao je da će prvo biti prebačen u Brazil prije nego što će "vjerojatno" biti poslan u Italiju da odsluži doživotnu zatvorsku kaznu.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je poslalo zrakoplov u Boliviju, no još ne zna hoće li Battisti prije izručenja Italiji morati biti prebačen u Brazil.

Bolsonarov sin Eduardo, koji je član Zastupničkog doma, proslavio je uhićenje na Twitteru.

"Brazil više nije zemlja odmetnika. @matteosalvinimi, 'mali dar' je na putu", napisao je obraćajući se talijanskom ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju.

"Najiskrenije zahvale predsjedniku Jairu Bolsonaru", napisao je Salvini na Facebooku nazvavši Battistija "kriminalcem koji ne zaslužuje ugodan život na plaži nego da svoje dane završi u zatvoru", dodao je.

Talijanski list Corriere della Sera objavio je da je posebna skupina Interpola zajedno s talijanskim agentima Battistija uhvatila u Santa Cruzu.

Battisti, osnivač talijanske radikalne skupine Naoružani proleteri za komunizam, osuđen je u odsutnosti 1993. za četiri politička ubojstva počinjena 1970-ih.

Pobjegao je iz talijanskog zatvora 1981. i otišao u Francusku, gdje se bavio pisanjem kriminalističkih romana, prije nego što se smjestio u Brazilu.

Šezdesettrogodišnjak, koji je osuđen na doživotnu kaznu, tvrdi da je nedužan.

Tijekom 'olovnih godina' od 1960-ih do kasnih 1980-ih, Italiju je potresalo ljevičarsko i desničarsko političko nasilje u kojemu su poginule stotine ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:10