NAPETA ATMOSFERA

U HONG KONGU TISUĆE UČENIKA S MASKAMA FORMIRALI LJUDSKI LANAC Na taj način žele podržati protuvladine prosvjede

 
 Amr Abdallah Dalsh / REUTERS

Tisuće učenika u školskim odorama, od kojih su mnogi nosili maske, formirale su ljudski lanac u raznim dijelovima Hong Konga u ponedjeljak kako bi dali podršku protuvladinim prosvjedima nakon još jednog vikenda obilježenog sukobima u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Secondary school students hold hands as they form a human chain as they demonstrate against what they say is police brutality against protesters, after clashes at Wan Chai district, in Hong Kong, China September 9, 2019. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Amr Abdallah Dalsh / REUTERS

Stanice podzemne željeznice koje su u nedjelju bile zatvorene zbog sukoba ponovno su otvorene, premda je atmosfera u Hong Kongu u ponedjeljak i dalje napeta.

Tri mjeseca prosvjeda protiv zakona o izručenju, koji je u međuvremenu povučen, evoluirali su u šire demonstracije protiv vlade i zahtjeve za većom demokracijom u kineskom gradu koji Velika Britanija 1997. vratila Kini pod formulom 'jedna zemlja, dva sistema'.

Prosvjednici su tijekom vikenda palili vatre na ulicama i oštetili stanice podzemne željeznice u središnjoj poslovnoj četvrti, nakon što su se tisuće ljudi mirno okupile ispred američkog konzulata tražeći pomoć Washingtona u uspostavi pune demokracije u tom kineskom gradu s posebnom upravom.

A secondary school student shouts slogans as he joins a human chain demonstrating against what the students say is police brutality against protesters, after clashes at Wan Chai district in Hong Kong, China September 9, 2019. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Amr Abdallah Dalsh / REUTERS

Učenici su u ponedjeljak nosili natpise s pet zahtjeva u kojima se vlasti pozivaju da poštuju osobne slobode, ljudska prava i vladavinu zakona. Očekuje se da će se kasnije tijekom dana učeničkom prosvjedu priključiti i studenti u kampusima.

Jedan od pet zahtjeva - povlačenje zakona o izručenju - prošli je tjedan prihvatila čelnica Hong Konga Carrie Lam, ali su prosvjednici nezadovoljni jer nije pokrenuta istraga o optužbama za policijsku brutalnost prema demonstrantima.

Ostali zahtjevi uključuju povlačenje riječi 'pobuna' kojom se opisuju prosvjedi, zatim oslobađanje uhićenih prosvjednika i prosvjednih vođa, te pravo građana Hong Konga da sami biraju svoje čelnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:05