TERETE IH ZA NIZ ZLOČINA

U ITALIJI U MEGARACIJI UHIĆEN 91 ČLAN SICILIJANSKIH MAFIJAŠKIH KLANOVA Među uhićenima našao se i bivši dečko hrvatske starlete

 
Daniele Santoianni; Nina Morić
 Gian Mattia D'Alberto/LaPresse/Profimedia; Tullio M. Puglia/Getty Images

Talijanska financijska policija u utorak je u "megaraciji" koja je istovremeno izvedena u devet regija diljem zemlje uhitila 91 šefa, zamjenika šefa, iznuđivača i član nekoliko sicilijanskih mafijaških klanova, piše Deutsche Welle.

Među uhićenima našli su se tako članovi mafijaških obitelji Acquasanta, Arenella, Ferrante i Fontana, obitelji koje su tijekom povijesti kontrolirale dijelove glavnog grada Sicilije Palerma. Optuženi su za niz zločina, uključujući i pranje novca, trgovinu drogom, prevare u sportu, primanje ukradene robe, iznuđivanje te pripadnost mafijaškoj organizaciji.

Sumnja se da su neki od uhićenih bili uključeni u korumpirane projekte brodogradilišta u Palermu te vođenje ilegalnih aparata za kockanje i online kockarnica. Optužnica ih tereti i za korupciju na tržnici u Palermu. Zaplijenjena im je imovina u vrijednosti 15 milijuna eura.

U "megaraciji" uhićen je i Daniele Santoianni, bivši natjecatelj talijanske inačice reality emisije Big Brother koji je bio u vezi s hrvatskom manekenkom Ninom Morić. Santoianni je radio kao glasnogovornik tvrtke za uvoz kave Mok Caffe, no smatra se da je ta tvrtka bila paravan za organizirani kriminal.

Premda je broj nasilnih zločina u Italiji značajno pao tijekom epidemije koronavirusa, vlasti se brinu da sicilijanska mafija tu situaciju iskorištava za iznuđivanje i kamatarenje. S obzirom na porast nezaposlenosti, stanovnici Sicilije prijavili su da im lokalni članovi mafije daju novac te živežne namirnice i druge osnovne potrepštine. To je provjerena taktika koju mafija koristi za zadržavanje kontrole i stjecanje povjerenja među populacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:28