FINANCIJSKI ŽONGLER

U jeku najveće krize zaradio 2,5 milijardi dolara

Kada je prijetio slom burze i kada su svi ulagači bježali glavom bez obzira, Tepper je uložio u Bank of America

NEW YORK - U trenutku kada je malo tko vjerovao u dionice i burze, američki fond-menadžer David Tepper odlučio je riskirati. I tu mu se itekako isplatilo. Početkom ove godine njegov hedge fond Appaloosa Management vjerovao je u brz oporavak banaka i svoj je portfelj obogatio dionicama Citigroupa i Bank of America koji su u jeku krize dobili pomoć američke vlade.

Otac troje djece

No, do kraja godine vrijednost tih dionica je povećana četiri puta, a fond je, navodi Wall Street Journal, uspio zaraditi sedam milijardi dolara. Sam Teppler, ili “financijski žongler”, kako ga naziva Financial Times, pritom je zaradio više od 2,5 milijardi dolara. Trenutačno upravlja jednim od najvećih hedge fondova na svijetu.

Pedesetdvogodišnji Teppler, otac troje djece, danas živi u Livingstonu, u New Jerseyju. Diplomu je dobio u Pittsburghu, u području poslovne administracije, a 1982. godine je završio i MBA na Carnegie Mellonu. No, u ranoj fazi nije bio osobito uzoran učenik pa je svojedobno rekao da u srednjoj školi nikad nije dobio peticu.

Životnu titulu “financijskog žonglera” dobio je još u banci Goldman Sachs gdje je upravljao trgovanjem rizičnim vrijednosnim papirima, ili jung bonovima.

Poznat po sklonosti riziku

Tržištu je odavno poznat upravo po sklonosti riziku i velikom umijeću da stvara ulažući u problematične kompanije. Goldman Sachs je napustio 1992. godine i osnovao svoj fond Appaloosa 1992.

Na top hedge fondova po zaradi Tepper se, prema listu Alpha Magazine, svrstao na deveto mjesto 2006. godine. Zaradio je 670 milijuna dolara. Nekoliko godina prije proglašen je “najvrućim ulagačem na Wall Streetu”, ali godinama je bio među top 10 menadžera u hedge fondovima po vrijednosti zarađenog novca. Na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi svijeta Tepper zauzima 645. mjesto, a njegovo se bogatstvo procjenjivalo na 1,2 milijarde dolara.

Smatraju ga filantropom

Kako je to među bogatašima postalo popularno, i Teppler je posljednjih godina postao poznat kao filantrop. Prije šest godina odlučio je donirati 55 milijuna dolara Carnegie Mellon Universityju, koji se tada zvao Graduate School of Industrial Administration - GSIA. Danas ta poslovna škola nosi naziv po svom donatoru: Tepper School of Business.

Na taj korak ponukao ga je bivši profesor Kenneth Dunn koji je postao dekan. Prihvatio je njegov prijedlog, ali je sugerirao da škola dobije ime po njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:17