PRIPREMA ZA RAT

U Kremlju traže buduće vojnike gdje stignu: Tinejdžere će učiti kako se bacaju bombe i gine za domovinu

Predloženo je da se tečajevi, koje predaju ratni veterani, sastoje od najmanje 140 sati osnovne obuke za učenike 10. i 11. razreda

Ilustrativna fotografija

 Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Poput svojih djedova, današnji mladi Rusi uskoro će imati nastavu na kojoj će pucati iz kalašnjikova i bacati bombe, a zatim učiti o tome kako vrijedi poginuti za domovinu. To mogu zahvaliti bivšem KGB-ovcu Vladimiru Putinu i društvu iz Kremlja.

Rusko ministarstvo obrane podupire ponovno uspostavljanje osnovne vojne obuke iz sovjetske ere u srednjim školama, izvijestili su u utorak prokremaljski mediji, pozivajući se na prepisku između zastupnika i vojnih časnika. Rusija je 1993. godine povukla takozvani program "početne vojne obuke" - koji je podučavao tinejdžere odgovoriti na nuklearni ili kemijski napad, pružiti prvu pomoć i rukovati vatrenim oružjem, a nekoliko pokušaja oživljavanja tečaja u godinama nakon toga redovito je propadalo.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov u srijedu je najavio da će spomenuti tečajevi vojne obuke biti dodani u ruske školske programe početkom iduće jeseni: "U škole će biti uveden od sljedeće akademske godine. Sad je u izradi i nakon 1. siječnja počet će se testirati", rekao je Kravcov, a prenijela državna agencija TASS.

"Tečajevi"

Vijest dolazi nakon što je Sergej Mironov, čelnik stranke Pravedna Rusija, rekao ruskim medijima da bi uvođenje tečaja "sustavno pripremilo građane za mogući sukob s neprijateljem". Rusko ministarstvo obrazovanja odgovorilo je Mironovu objašnjavajući da je u tijeku rad na razvoju tečaja za osnovnu vojnu obuku u školama i na fakultetima. Kad je riječ o prvim reakcijama Rusa, neki su za, a drugi protiv. U članku u ruskim novinama Moskovski Komsomolac pod naslovom "Školarci će se uhvatiti ukoštac s jurišnim puškama" citira se nezadovoljni roditelj, koji je rekao da se protivi potezu uvođenja školskih razreda iz sovjetske ere.

"Moramo pripremiti našu djecu, posebno u školi, ne za rat, već za miran, sretan život. U 21. stoljeću nema mjesta osnovnoj vojnoj obuci i militariziranom tjelesnom odgoju", izjavila je jedna mama iz Moskve, koja se predstavila kao Galina. U članku se navodi da bi školarci, kad bi nastava bila na mjestu, morali brzo sastavljati i rastavljati jurišne puške. Imali bi i vježbu gađanja i stavljanja gasmaske. Ali druga mama, Olga Turenko, koja ima desetero djece, rekla je kako ona vjeruje da se "djeca moraju pripremiti za današnju stvarnost".

Sergej Mironov izjavio je kako je dobio potporu zamjenika ministra obrane Valerija Gerasimova, koji mu je obećao da će vojno ministarstvo podržati zakonske prijedloge za ponovno uspostavljanje vojne obuke, izvijestio je The Moscow Times. Gerasimov je predložio da se tečajevi, koje predaju ratni veterani, sastoje od najmanje 140 sati osnovne obuke za učenike 10. i 11. razreda, dok je ministar obrazovanja Kravcov ustvrdio kako će nastava biti izvannastavna, a polaznici će "učiti o osobnoj zaštitnoj opremi, prvoj pomoći, oružju i rukovanju njime, osnovama gađanja te uporabi i izradi ručnih bombi".

Kako je u rovu

Zaista, ima li išta logičnije nego tinejdžeru dati bombu u ruke?

Srednjoškolci će također učiti i kako djelovati u suvremenoj kombiniranoj borbi te kako je u rovu, a još će proučavati sastav i naoružanje motostreljačkog voda na borbenom vozilu pješaštva te inženjerijsku opremu vojničkog položaja.

Nije zaboravljena ni teorijska nastava. Ruske škole već su dodale invaziju na Ukrajinu u nastavni plan i program povijesti za učenike 10. i 11. razreda, počevši od ove školske godine. Mlađi učenici moraju pohađati tjedne patriotske satove pod nazivom "Važni razgovori", usprkos tome što su neki roditelji, učitelji i odvjetnici izrazili zabrinutost zbog pokušaja države da dobije podršku za rat među đacima.

No i na sveučilištima Kremlj planira revidirati humanističko obrazovanje ideološkim tečajem o "temeljima i načelima ruske državnosti" koji će biti uveden već do ožujka 2023., navodi se u zasebnom izvješću, koje je u utorak objavio dnevnik Komersant. Tečaj je dio projekta Kremlja "Ruski DNK", koji nastoji oblikovati rusku ideologiju oko pet temeljnih vrijednosti, a to su: domoljublje, povjerenje u javne institucije, društveni sklad, tradicionalne obitelji i "osobno stvaralaštvo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:40