ŽESTOKA BITKA

U krvavim borbama u Obali Bjelokosti u samo jednom danu ubijeno 800 osoba

Žestoka bitka u Abidjanu vodi se i za zgradu državne televizije, najvećeg medija u zemlji
(FILES) In this file picture taken on March 29, 2011 Members of Pro-Ouattara forces hold their weapons in Duekoue, in western Ivory Coast. According to a statement released by the International Comittee of the Red Cross (ICRC) on April 1, 2011 at least 800 people were killed in unrest at Duekoue in the Ivory Coast on March 29, 2011. AFP PHOTO / ZOOM DOSSO
 ZOOM DOSSO

RIM - U Abidjanu, upravnom centru te najvećemu (i nekada glavnome) gradu Obale Bjelokosti, od četvrtka se odvijaju ulične borbe.

Oklopna vozila

Koriste se teška oklopna vozila, a snažna eksplozija potresla je i predsjedničku palaču u tom gradu iz koje se ne dâ katolik Laurent Gbagbo (65, svojedobni oponent Houp-houëta-Boignyja, izabran 2000. kao legalni nasljednik Guéďjeve vojne hunte), iako međunarodna zajednica smatra da je na pet godina odgađanim predsjedničkim izborima prije četiri mjeseca s 54 posto glasova pobijedio svjetski renomirani ekonomist, musliman Alassane Ouattara (69), kojemu je 1995. i 2000. zabranjeno kandidiranje jer je potomak useljenika iz Burkine Faso.

Njegove pristaše su bez većeg otpora osvojile glavni grad Yamoussoukro i strateški važnu luku San Pédro.

Polaganje računa

Čini se da se bliži konačno polaganje računa u krizi u kojoj je broj izbjeglica još prošli mjesec premašio 500.000. Gbagbova vlast uvela je policijski sat od 21 do 6 i zatvorila državne granice. U Abidjanu se oko 1400 stranaca sklonilo u francusku bazu u gradu. Francuski vojnici i promatrači OUN-a ne miješaju se u borbe.

Bitka se vodi osobito za državnu televiziju RTI, koja je u četvrtak pala u ruke Ouattarinih pristaša, ali su je u petak ponovo osvojile snage vjerne Gbagbu.

RTI je u subotu emitirala Gbagbove pozive na opću mobilizaciju građana “protiv državnog udara”. Promatrači smatraju da su unatoč tome Gbagbovu režimu odbrojeni sati, osobito pošto mu je načelnik glavnog stožera utekao u veleposlanstvo Južnoafričke Republike.

Broj žrtava u sukobima pristašâ dvojice predsjednika nije poznat, ali Crveni križ javlja da je samo u utorak u Duekouču, na zapadu zemlje, ubijeno najmanje 800 osoba pošto su grad osvojile Ouattarine snage. Međunarodno priznati predsjednik, pak, tvrdi da su njegove snage našle mnoge masovne grobnice na zapadu zemlje, za koje krivnju pripisuje Gbagbovu režimu.

Svaki četvrti useljenik

Obala Bjelokosti broji oko 60 etničkih skupina, a relativnu većinu čine Akan (oko 40 posto). Podijeljena je i vjerski: 45 posto katolika, 39 posto muslimana, 11 posto animista, 5 posto ateista. Od oko 21,5 milijuna stanovnika, svaki četvrti je useljenik, ponajviše iz Burkine Faso.

Državu razdire i endemska korupcija. Unatoč tome, Obala Bjelokosti i dalje je jedna od privredno najrazvijenijih afričkih subsaharskih država, najveća svjetska izvoznica kave i kakaoa, te ananasa, premda četvrtina od njezinih oko 21,5 milijuna stanovnika živi s manje od 1 eura na dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:13