SVRGAVANJE DIKTATORA

Obala Bjelokosti: Uhićen bivši predsjednik Laurent Gbagbo

Građanski rat koji je izbio jer je Gbagbo sići s vlasti do sada je donio nekoliko tisuća ljudskih žrtava
 AFP

ABIDJAN - Laurent Gbagbo, bivši predsjednik Obale Bjelokosti koji je još od izbora u studenom obijao predati vlast, uhićen je u ponedjeljak odlučnom akcijom francuske vojske koja je svojim oklopnim vozilima okružila bunker u kojem se skrivao.

Bunker je bio Gbagbina utvrđena rezidencija u samom središtu glavnog grada Obale Bjelokosti. Tu su lokaciju francuski jurišni helikopteri napali tijekom noći, a nakon toga je uslijedila i kopnena okupacija s 30 oklopnjaka.

Informaciju o Gbagbinu uhićenju potvrdila je Affoussy Bamba, glasnogovornica Alessanea Ouattare pobjednika predsjedničkih izbora u Obali Bjelokosti kojeg je priznala i međunarodna zajednica.

Prema riječima Gbagbina glasnogovornika Ahoua Don Melloa, bivši se predsjednik sam predao francuskim snagama, međutim Gbagbin savjetnik u Parizu ističe da je to učinio tek kada su francuski tenkovi ušli u bunker.

Prema trećem navodu, izvor u francuskom ministarstvu vanjskih poslova kazao je da su Gbagboa uhitile Ouattarove pristaše uz podršku UN-ovi i francuskih snaga.

Građanski rat koji je izbio u Obali Bjelokosti nakon što je Gbagbo odbio sići s vlasti do sada je donio nekoliko tisuća ljudskih žrtava, a više od milijun stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Za Gbagba, koji je živ i zdrav, sada se sprema suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:28