RAT U JEMENU

U NAPADU NA SVATOVE POGINULA MLADA I JOŠ 20 LJUDI Stradali su većinom žene i djeca, pojavila se snimka dječaka koji se ne želi odvojiti od mrtvog oca

 
 Stringer / REUTERS

U zračnom napadu u Jemenu kojeg je izvela koalicija predvođenja Saudijskom Arabijom, ubijeno je najmanje 20 sudionika jednog vjenčanja uključujući i samu mladu, javljaju svjetski mediji. Na društvenim mrežama pojavljuju se zastrašujuće slike razornog napada na civile, trećeg ovakvog od početka vikenda.

Khaled al-Nadhri, liječnik iz sjeverne provincije Hajja, rekao je da su većina poginulih žene i djeca koji su se okupili na vjenčanju.

Šef lokalne bolnice, Mohammed al-Sawmali, kaže kako je među 45 ozlijeđenih koji su dopremljeni u bolnicu i mladoženja. Lokalne vlasti apeliraju na građane da doniraju krv jer je zbog učestalih napada zavladala nestašica.

Među ozlijeđenima ima mnogo djece, njih čak 30, a neka su u kritičnom stanju nakon ranjavanja šrapnelima.

Na društvenim medijima se pojavila i potresna snimka malenog dječaka u zelenoj majici koji se grčevito drži za beživotno tijelo svojeg oca. Dok ga pokušavaju odvojiti od tate, dječak vrišti i plače.

Ministar zdravstva Abdel-Hakim al-Kahlan kaže kako kola hitne pomoći nisu odmah mogla doći na mjesto događaja zbog dodatnih zračnih napada koji su uslijedili. Naime, nakon prvog udara, avioni su nastavili nadlijetati područje i bacati svoj smrtonosni teret.

Ovo je bio treći napad na Jemen u posljednja tri dana. Napad koji se dogodio u nedjelju, pobio je čitavu peteročlanu obitelj, rekao je al-Nadhri.

U subotu je poginulo 20 osoba nakon što je u zračnom napadu pogođen autobus koji je prevozio ljude na posao u okrugu Mowza u zapadnom Jemenu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom odbila je komentirati najnovije napade. Koalicija se bori protiv šijitskih pobunjenika Huta koji kontroliraju sjeverni dio zemlje i glavni grad Sana'a te nastoje upravljanje zemljom vratiti u ruke međunarodno priznate vlasti.

Prema izvještaju neovisnih promatrača iz organizacije Jemen Dana Project, trećina od ukupno 16.847 zračnih napada izvedenih od početka rata, bila je usmjerena prema civilnim ciljevima.

U posljednje tri godine poginulo je više od 10.000, desetine tisuće ozlijeđene, a raseljeno je njih više od tri milijuna.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda optužili su koaliciju da je počinila ratni zločin jer zračni napadi ciljaju ljude okupljene na vjenčanjima, tržnicama, bolnicama i školama.

S druge strane, koalicija optužuje Hute da koriste civile kao živi štit te da se skrivaju među civilnom populacijom.

SAD i zemlje Europske unije također su na udaru kritika zbog podupiranja i opskrbljivanja saudijske koalicije oružjem vrijednim milijarde dolara.

Saudijske Arabija u međuvremenu je postala meta žestokih napada Huta te kažu kako su presreli već nekoliko projektila upućenih na glavni grad Rijad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:25