MITING U KOSOVSKOJ MITROVICI

U NAPETOJ ATMOSFERI ODRŽAN 'VUČIĆEV GAZIMESTAN' NA KOSOVU 'Milošević je bio veliki lider, a u Kninu se vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.09.2018. u 09:09

Serbian President Aleksandar Vucic visits the Gazivode Dam near the village of Gazivode, Kosovo, September 8, 2018. REUTERS/Hazir Reka
Hazir Reka / REUTERS

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Kosovu očekivano je u nedjelju izazvao velike napetosti, cestovnu blokadu i zabranu dolaska u jedno srpsko selo, ali i njegovo priznanje da je Srbija platila veliku cijenu zbog pogrešne politike Slobodana Miloševića te da u ovome trenutku nema rješenje za Kosovo.

"Nemamo rješenje za Kosovo. Nismo niti blizu", rekao je Vučić u srpskom dijelu Mitrovice, u dugoočekivanom govoru koji su mediji prozvali "njegovim Gazimestanom".

Naglasio je da ne želi mijenjati granice nego prava Srba na Kosovu. "A za to je potreban kompromis s Albancima", kazao je.

"Moramo živjeti zajedno i jedni pored drugih. Moramo pregovarati. Priča da ćemo im jednog dana moći vratiti milo za drago, bajke su za djecu", rekao je.

Vučićevom dolasku u Mitrovicu prethodila je zabrana odlaska u selo Banje, na sjeveru Kosova, u kojem žive Srbi ali uz albansku većinu. Posjetu se su usprotivili veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji su postavili cestovnu blokadu.

Načelnik te općine Bekim Jashari poručio je da srbijanski predsjednik u mjesto može ući tek kad se ispriča "za počinjene zločine".

Nakon velikih napetosti, kosovska vlada povukla je dopuštenje za Vučićev posjet selu. Pemijer Ramush Haradinaj je rekao da se vlada na to odlučila "zbog novih okolnosti i sigurnosti građana", a ministar vanjskih poslova Bedžet Pacoli dodao da je Priština za taj potez dobila međunarodnu podršku, prenio je Tanjug.

Srbijanski predsjednik nije imao izbora nego se vratiti natrag u Mitrovicu i održati govor koji je i sam najavio kao jedan od najvažnijih u njegovu životu.

'Šahovnica' u Kninu

A ondje je pred nekoliko tisuća ljudi osudio politiku Slobodana Miloševića, iako je kao mladi Šešeljev radikal u njoj huškački sudjelovao.

Ustvrdio je da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna i da je Slobodan Milošević bio "veliki lider".

"Ali mu želje nisu bile realne", nastavio je Vučić, zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći. "Kad izgubite rat, za to se plaća cijena. Visoka, najviša", naglasio je.

Ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao je kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, a u Prištini ih živi svega nekoliko".

Rekavši kako je tako "ne zato što su  Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji", već zbog toga što Srbi nisu "razumjeli poziciju Srbije i svijeta", "što nismo shvatili da nismo sami u svijetu i da se bez svijeta ne može".

"Zato ja govorim o realnosti. Zato neću borbene pjesme, neću vas huškati, neću vam obećavati oružje i streljivo, iako je jasno da nikome nećemo dopustiti da to koriste ni protiv vas", poručio je Vučić.

Svoje sunarodnjake na Kosovu pokušao je uvjeriti da ne želi mijenjati granice, već prava Srba na Kosovu. "Ali nemojte to zvati pogrešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća", istaknuo je Vučić.

"Notornom laži" nazvao je informacije da do kraja godine mora priznati Kosovo. "To je notorna laž i da nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu sudjelujemo, jedino što želimo je za vas izboriti veća prava", rekao je Vučić.

Beograd i Priština su ovoga ljeta u sklopu pregovora o normalizaciji odnosa plasirali ideju o mogućoj zamjeni teritorija, kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca. 

Vučić je zadnjih tjedana govorio o "razgraničenju" s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

Thaci pun razumijevanja za sve

Kosovski predsjednik Hashim Thaci, i sam ratni veteran, u svojoj je reakciji na današnje događaje na Kosovu opravdao sve strane.

"Kao predsjednik Kosova, razumijem reakciju građana Drenice koji su izrazili opravdani revolt protiv posjeta. Ovo pokazuje da su bol i ratne rane još uvijek svježe", kazao je Thaci i pozdravio odluku vlade da Vučiću zabrani dolazak u Banje.

"Međutim, kad se trudimo oko mira i pomirenja, prosvjedi i blokiranje puteva nam uopće ne pomažu", naveo je Thaci na Facebooku i dodao da stoga razumije i razočaranje stanovnika srpske zajednice u selu Banje zbog toga što je Vučić spriječen u namjeri da ih obiđe.

"Svi se moramo držati i pokazati minimalnu ljudsku kulturu, ljudsko razumijevanje i komunikaciju", kazao je Thaci.

Kosovo, država sa 1,8 milijuna stanovnika koji su većinom Albanci, proglasilo je neovisnost od Beograda 2008., gotovo deset godina nakon što su u zračnim udarima NATO-a protjerane srbijanske snage.

Kosovo priznaje više od 100 država, ali ne i Srbija, Rusija te pet od 28 članica Europske unije.

Normalizacija bilateralnih odnosa ključan je uvjet za napredak Kosova i Srbije prema mogućem članstvu u Uniji. 

----------------------

U nastavku pročitajte kako je tekao posjet Vučića Kosovu iz minute u minutu

>>> NOVO 12:54 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u nedjelju da je Srbija imala iluziju da je velika i moćna, da je Slobodan Milošević bio "veliki lider, ali mu želje nisu bile realne" zbog čega su Srbi platili veliku cijenu, ali nisu postali veći, a sunarodnjacima je rekao da će ubuduće sve učiniti da im kompromisom s Albancima osigura najvišu razinu sloboda i civilizacijskih standarda.

On je ilustrirajući posljedice ratova po Srbe, rekao kako se "danas u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikad nije bilo" i poručio da "Srbija više nema glava" koje će slati u ratove, a sunarodnjake pozvao na mir i prisebnost jer su potrebni Srbiji koja namjerava postati još razvijenija i ekonomski stabilnija.

Vučić je rekao da građanima želi omogućiti siguran život "na svojoj zemlji" i poručio da Srbi i Albanci danas ne znaju gdje su im granice "jer svi misle drukčije".

Hoću za vas osvojiti sva prava koja ima civilizirani svijet -  slobodu i sigurnost, a ako zbog toga moramo učiniti kompromise uvijek ću to uraditi, ali nemojte to zvati pogešnim imenom jer srpske sloge nema već šest stoljeća, rekao je Vučić na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

----------------------

12:25 U tijeku je Vučićev miting u Kosovskoj Mitrovici na kojem je u obraćanju, između ostalog, Slobodana Miloševića nazvao velikim liderom koji je imao dobre namjere, a negodovao je zbog činjenice da 'Srba više nema u Kninu' u kojem se vijori 'šahovnica koje tamo nikad prije nije bilo'.

Vučić kaže da je svoj govor na mitingu pripremao tjednima.

- Hvala vam što ste, usprkos brojnim kampanjama protiv, u ovolikom broju došli ovdje u Kosovsku Mitrovicu. Ali, mnogo više od toga, hvala vam što čuvate i branite srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji, hvala vam što ne odustajete, hvala vam što gledate u budućnost. Našu, srpsku i Srbije. Ali i neophodnost našeg zajedničkog života s Albancima jer bez toga ne bi bilo ni tog našeg sutra, rekao je Vučić ustvrdivši da srpski narod na Kosovu prolazi kroz čemer.

- Došao sam na Kosovo i u prethodna dva dana slušao sam naše ljude. Istinu o njihovom teškom životu, neizvjesnosti koja ih ubija i vjeru da će im njihova, naša Srbija pomoći. Obaveza je moja da kažem da ćemo i u dobru i u zlu uvijek biti uz vas. Ali došao sam i da vam kažem istinu o našoj teškoj poziciji. I to na jedini način na koji se istina govori. Oči u oči, izjavio je.

- Nije ta istina uvijek ni zgodna ni slatka za uši. Valjda zbog toga i toliko dugo nismo htjeli da je čujemo, rekao je.

Naveo je da je na vlasti u Prištini Hashim Thaci i da je on Albanac.

- I ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Thacija, i pred svakog drugog na ovom svijetu. I pred Mogherini i Merkel i Macrona i Putina. I kao što vidite i smijem i mogu. Mogu, valjda, za ovu zemlju, svima bar da kažem da nas neće ponižavati i da je kompromis kada svi dobiju, makar po malo i nitko ne dobije sve. I mogu, i radim to, i hoću, i tisuću puta ako treba, po bilo koju cijenu, pa i po cijenu sveopće mržnje prema meni, i sve da me nazovu bilo izdajnikom, bilo velikosrpskim šovinistom, i da me sutra i strijeljaju, zato što, za razliku od njih, znam razliku između salonskog i pravog patriotizma. I da je pravi samo onaj u kojem si spreman žrtvovati sve, pa i vlastitu sadašnjost, radi budućnosti svoje zemlje i njezine djece - rekao je Vučić.

----------------------

12:09 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju za Radio-televiziju Srbije (RTS) da iza blokada na cesti, kojima je spriječen da posjeti kosovske Srbe u mjestu Banje, stoji službena Priština, ali kaže da je za njega bilo problematično ponašanje NATO i KFOR-a.

Vučić je rekao kako iz KFOR-a nijednog trenutka izaslanstvu Srbije nije rečeno da ne mogu ići u Banje. KFOR je u priopćenju ustvrdio da Vučiću nitko ne prijeti i da mu je sigurnost zajamčena.

"U svezi s trenutnom situacijom na Kosovu, KFOR radi u koordinaciji s institucijama na Kosovu i kosovskom policijom kako bi se osigurao predsjednik Srbije", priopćio je u nedjelju KFOR, konstatirajući kako "nitko ne prijeti gospodinu Vučiću i njegova je sigurnost zajamčena".

U povodu prosvjeda na putu k Banji, KFOR je u kontaktu s kosovskom policijom kako bi se uklonile blokade i vratila sloboda kretanja i spreman je intervenirati sukladno svom mandatu, ukoliko bude potrebno, navedeno je u priopćenju KFOR-a.

Oni su to potpisali, dostavili su nam u pisanoj formi i zato moraju jamčiti KFOR i (pravosudna misija  EU na Kosovu) EULEX. KFOR je mogao i helikopterom, ali su rekli da nisu dobili odobrenje iz Napulja, naveo je Vučić u izjavi RTS u Kosovskoj Mitrovici.

"Cijela igra bila je zasnovana na tome da bi oni (KFOR) mogli, kao mala djeca, reći -mora biti kako kažu službene institucije Prištine", ustvrdio je Vučić i rekao kako ne želi  ugrožavati Srbe na Kosovu, te da je zbog togao odustao od posjeta selu Banje.

Predsjednik Srbije naglasio je kako "hladne glave" želi govoriti na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, a beogradski mediji uoči početka tog skupa najavili su da se iz svih krajeva Kosova očekuje oko 15.000 ljudi.

----------------------

11:44 Nisam u stanju doći, ali sam još manje u stanju izložiti riziku vaše živote, poručio je u nedjelju telefonom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sunarodnjacima u kosovskom selu Banje nakon što ga je kosovska policija zaustavila u pokušaju da posjeti mjesto unatoč zabrani kosovskih vlasti nakon što je prilazne ceste blokiralo nekoliko desetaka veterana Oslobodilačke vojske Kosova.

Vučić se vratio u Kosovsku Mitrovicu gdje bi trebao održati govor na mitingu na središnjem gradskom trgu.

Vučić je za RTS rekao da je odustao od odlaska u Banje jer nije želio ugrožavati tamošnje Srbe. "Ne volim puške, mada nisam nešto uplašen, ali ja nikad narod neću pozivati na oružje", rekao je predsjednik Srbije.

On je sunarodnjacima u Banji rekao da kosovska vlada nije željela njegov dolazak.

"Žao mi je što nisam mogao doći jer to nisu htjele prištinske vlasti", rekao je Vučić mještanima Banje kojih se tristotinjak okupilo u središtu sela očekujući njegov dolazak.

I kosovski mediji izvješćuju o blokadi, naglašavajući da su blokade najavljene još u subotu navečer, uoči dolaska predsjednika Srbije u selo Banje.

Na cesti su kamioni, postavljene su barikada od balvana i guma koje su potom zapaljene, a na cesti su i transparenti "Vučić neće proći" i "Vučiću vrati se", navodi portal Klan Kosova.

Vučićev posjet Banjama bio je najavljen za 10 sati, a premijer Kosova Ramush Haradinaj povukao je raniju Vladinu dozvolu za Vučićev dolazak, pa je policija predsjednika Srbije zaustavila na cesti ka tom naselju.

Predsjednik Srbije u nedjelju je u Kosovskoj Mitrovici odao počast nedavno ubijenom vođi Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda Oliveru Ivanoviću.

Vučić je s mjesta Ivanovićeva ubojstva, u Ulici Sutjeska, poručio kako neće dopustiti "iživljavanje nad srpskim narodom".

Gradske vlasti u Kosovskoj Mitrovici koje kontrolira Srpska lista, sestrinska stranka Vučićeve Srpske napredne stranke, u kolovozu nisu prihvatile prijedlog da ulica u kojoj je ubijen Ivanović dobije njegovo ime.

Umjesto toga, oslučili su da ime Olivera Ivanovića ponese jedna od sporednih ulica u prigradskom naselju Bošnjačka mahala.

----------------------

11:05 Kosovska policija je u nedjelju prijepodne, slijedeći odluku kosovske vlade, na cesti Kosovska Mitrovica-Banje zaustavila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, unatoč blokadama cesta koje su organizirali veterani Oslobodilačke vojske Kosova, namjeravao posjetiti Srbe u tom većinski albanskom naselju.

Vučić se, poslije razgovora s policijskim dužnosnicima odlučio vratiti u Kosovsku Mitovicu, a prema tvrdnjama pojedinih beogradskih medija "Albanci su bili spremni za nemire s nesagledivim posljedicama". Vučić se Srbima u Banjama javio telefonom.

Srbijanski dužnosnici za incidente i blokade cesta optužuju predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, tvrdeći da je inspirator i organizator, te da će "snositi posljedice za sve što se dogodi".

Prosvjedu protiv dolaska Vučića u Banje pridružio se i načelnik te općine Bekim Jashari poručivši da srbijanski predsjednik u to mjesto može ući tek kad se ispriča "za počinjene zločine".

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da je iz sigurnosnih razloga povukao dozvolu, koju je ranije kosovsko ministarstvo vanjskih poslova dalo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti selo Banje, objavila je u nedjelju Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku.

Ovu obavijest Haradinaj je objavio na društvenoj mreži Facebook, naglasivši da odluka odmah stupa na snagu.

"Sigurnost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova za posjet predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je Haradinaj, a prenosi RTK.

Reporter Radio-televizije Srbije (RTS) uspio se, kako tvrdi, makadamskim cestama probiti do mjesta Banje gdje je tristotinjak mještana tog i okolnih sela očekivalo Vučića, a RTS je objavio snimke okupljenih prosvjednika koji prekriženim rukama pokazuju dvoglavog orla, nacionalni simbol Albanije. Prema izvješćima reportera beogradskih medija, Albanci su novinare gađali bocama.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da "iza svega ovoga stoji (predsjednik Skupštine Kosova) Kadri Veseli", te da Veseli "snosi odgovornost za sve što će se dogoditi". Vulin je za komercijalnu provladinu TV Pink rekao da bi incidentnu situaciju na Kosovu morao riješiti KFOR, te da je obveza mirovnih snaga da reagiraju.

"To je sve što imaju - silu. Sada se puca, pred očima cijelog svijeta, naoružani ljudi na Kosovu i Metohiji sada pucaju", rekao je Vulin prije nego se teatralno ustao i bez objašnjenja napustio televizijski studio.

Kosovska policija, pak, negira da je bilo pucnjave o kojoj su javili srpski mediji pozivajući se na 'srpske obavještajce', no nikakav dokaz za 'rafale' nisu iznijeli.

Beogradski mediji, koji Vučićev posjet prate u live-blogovima iz minute u minutu, objavili su fotografiju na kojoj Vučić razgovara s časnikom Kosovske policijske službe.

Vučić bi, prema planu posjeta, u nedjelju u podne trebao govoriti na mitingu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a taj govor je ranijih dana najavjen kao "povijesni".

Predsjednik Srbije sam je rekao kako će to biti jedan od najvažnijih govora u njegovom životu.

Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj riječi jer će se "po svakoj riječi mjeriti budućnost" Srbije za "pet i 100 godina".

----------------------

10:40 Vučić je odustao od posjeta mjestu Banje i krenuo prema Kosovskoj Mitrovici u čijem bi sjevernom, većinski srpskom, dijelu u podne trebao održati miting.

----------------------

10:25 Kosovska policija zaustavila je Vučićevu povorku u mjestu Zubin Potok i, prema informacijama RTS-a, vode se razgovori u kojima je kosovska strana iznijela da su dva kilometra dalje postavljene barikade te da je gotovo nemoguće proći.

----------------------

10:15 Kosovske su vlasti zbog sigurnosnih razloga otkazale Vučićev posjet mjestu banje i uskratile mu dozvolu za to, no Vučić je s velikim osiguranjem ipak odlučio pokušato doći do tog mjesta, u kojemu većinom žive Albanci, ali ima i 300 srpskih obitelji.

----------------------

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju u 12 sati trebao bi se u Kosovskoj Mitrovici na mitingu, koji su pojedini srpski mediji prozivali 'Vučićevim Gazimestanom', obratiti svojim sunarodnjacima i pritom iznijeti svoje viđenje mogućeg rješenja kosovskog pitanja.

Kako javljaju mediji u Srbiji i na Kosovu, nekoliko sati uoči mitinga blokirana je magistralna cesta kojom bi Vučić trebao proći na putu prema lokacijama koje je namjeravao posjetiti. Blokade su organizirali veterani Oslobodilačke vojske Kosova i lokalni politički čelnici, na ceste su postavili balvane i gume, a parkirali su i nekoliko vozila, a srpski mediji javljaju da su se tijekom noći čuli i rafali, iako to nije potvrđeno, a kao izvor informacije se navode 'srpski obavještajci'.

Okupljeni nose transparente s natpisima protiv Vučićeva posjeta Kosovu. 'Vučić neće proći' i 'Vučiću, vrati se', piše na albanskom jeziku na nekolicini transparenata.

Vučić je u nedjelju ujutro kratko prokomentirao postavljanje blokada rekavši da stvari treba rješavati riječima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

- Još sam snažnije opredijeljen za očuvanje mira i srpskih institucija i naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Srbijanski ministar unutasnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je pak da se situacija 'usložnjava i prati iz minute u minutu'.

- Ovo je ispit i za kosovsku policiju i KFOR jer su oni dužni osigurati posjet predsjednika Srbije južnoj srpskoj pokrajini - kazao je Stefanović za RTS, referirajući se na nezavisno Kosovo kao na dio Srbije.

- Ne mogu reći da je Vučićeva sigurnost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške - rekao je Stefanović.

Blic je izvijestio da kosovska policija i KFOR nisu u stanju osigurati Vučićevu sigurnost, a sve je izvjesnije da on neće uspjeti probiti se do mjesta Banje, koje je prije mitinga u Mitrovici namjeravao posjetiti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo