NOVI PROBLEMI

U NEW YORKU ZABILJEŽENO STOTINJAK SLUČAJEVA OPASNE I RIJETKE BOLESTI KOJA POGAĐA DJECU Guverner priznao: 'Ovo je uznemirujuća situacija'

 
Ilustracija
 Iliya Pitalev / Sputnik via AFP

Djelatnici u zdravstvu američke savezne države New York istražuju oko 100 slučajeva rijetke i opasne upalne bolesti koja pogađa djecu te koja je naočigled povezana s koronavirusom, piše The New York Times.

Za sada se tri smrtna slučaja povezuju s tom bolešću koja je poznata kao pedijatrijski višesustavni upalni sindrom (PVUS), a koja uzrokuje po život opasne upalne procese u ključnim organima. Djeca stara između pet i 14 godina čine 57 posto pacijenata koji boluju od spomenute bolesti.

Gradonačelnik grada New Yorka Bill de Blasio rekao je da je taj grad zabilježio 52 slučaja bolesti koja dijeli neke simptome sindroma toksičnog šoka, odnosno Kawasakijeve bolesti. Deset slučajeva trenutno se nalazi na promatranju. Među preminulima našli su se i petogodišnjak iz New Yorka, sedmogodišnjak i okruga Westchester i 18-godišnjakinja iz njujorške gradske četvrti Long Island.

"Ovo je dubinski uznemirujuća situacija", rekao je u utorak guverner savezne države New York Andrew Cuomo. "Znam da se roditelji diljem New Yorka i Sjedinjenih Američkih Država jako brinu zbog ovoga i trebali bi se brinuti. Smatra se da je bolest povezana s novim tipom koronavirusa.

Guverner Cuomo rekao je da bi si sve bolnice u saveznoj državi New York kao prioritet trebale postaviti testiranje djece koja imaju simptome sindroma koji su identični onima koji se pojavljuju kod zaraze Covidom-19. Cuomo je u utorak rekao i da je savezna država New York zabilježila 195 novih smrtnih slučajeva od Covida-19. Premda je brojka veća od one koja je zabilježena u ponedjeljak, broj smrtnih slučajeva u toj saveznoj državi već je drugi dan za redom manji od 200.

Dječja bolest počela se pojavljivati u regiji oko New Yorka tijekom proteklih nekoliko tjedana, a liječnici i znanstvenici još uvijek pokušavaju utvrditi kako i zašto pogađa baš djecu.

Djelatnici u zdravstvu američke savezne države New Jersey u utorak su rekli da istražuju deset slučajeva koji se povezuju s PVUS-om. Guverner savezne države Connecticut Ned Lamont u ponedjeljak je potvrdio da su zabilježili tri slučaja oboljenja od PVUS-a, a u utorak je objavljeno da je šestero djece u toj saveznoj državi oboljelo od te bolesti. "Mislim da je rizik od infekcije sada na jako, jako niskoj razini", rekao je Lamont. "U Aziji ta bolest uopće nije detektirana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:11