JUTARNJI U KAZAHSTANU

U Nur-Sultan stižu Papa i kineski predsjednik, ali ne i ruski patrijarh Kiril. Jasno je zbog čega...

Papa bi u Nur-Sultan, glavni grad Kazahstana, trebao stići danas poslijepodne, na trodnevni VII. Kongres lidera svjetskih i tradicionalnih religija

Zrakoplov kojim Papa putuje u Kazahstan snimljen na rimskom aerodromu Fiumicino

 Andreas Solaro/Afp

Nema specijalaca na krovovima, ni velikog broja policije uz glavne ulice, promet se odvija bez problema i bez gužvi na cestama, parkovi u središtu puni su djece i roditelja i tek pogled na rasvjetne stupove uz aveniju koja vodi od Međunarodnog aerodroma Nursultan Nazarbajev prema centru, na kojima su visoko uzdignute zastave Narodne Republike Kine, Svete Stolice i Kazahstana, ukazuju kako bi Nur-Sultan u sljedeća dva dana mogao biti u fokusu svjetske javnosti.

Naime, u istom danu, u glavnom gradu ove srednjoazijske države, boravit će papa Franjo i kineski predsjednik Xi Jinping, a njihov domaćin bit će kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev.

Papa u Kazahstan stiže već danas poslijepodne, na trodnevni VII. Kongres lidera svjetskih i tradicionalnih religija, dok bi tijekom sutrašnjeg dana trebao stići kineski predsjednik i sastati se sa svojim kazahstanskim kolegom.

Sastanak pape Franje i Xi Jinpinga u Nur Sultanu nije predviđen, Sveti Otac bit će posvećen kongresu i molitvi, dok kineski predsjednik nakon potpisivanja niza bilateralnih sporazuma, juri u Samarkand, u Uzbekistan, gdje bi se trebao susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na dvodnevnom sastanku Šangajske organizacije za suradnju.

Papa na VII. kongres religijskih vođa dolazi pod motom Glasnici mira jedinstva, a iako su organizatori uputili poziv i Moskovskom patrijarhu Kirilu, do tog povijesnog susreta, nakon ruske agresije na Ukrajinu, ipak neće doći.

Obrazloženja praktički nema, tek službeno pojašnjenje kako postoji "niz razloga" da patrijarh preskoči ovaj susret.

Jasno je i zbog čega.

Patrijarh Kiril, nije digao glas protiv ruske agresije na Ukrajinu već je pozivao na "borbu protiv unutarnjeg i vanjskog neprijatelja" te dao podršku Putinovoj vojnoj intervenciji, u Nur-Sultan šalje tek svoje predstavnike za koje se organizatori kongresa nadaju da će "aktivno sudjelovati u dijalogu u okviru foruma".

Na samom kongresu čija je glavna tema "Uloga vođa svjetskih i tradicionalnih religija u duhovnom i društvenom razvoju čovječanstva u postpandemijskom razdoblju" sudjelovat će oko 100 delegacija iz 50 zemalja svijeta, papa Franjo obratit će se okupljenima na otvaranju plenarne sjednice u srijedu, moliti u tišini i sudjelovati u privatnim razgovorima s vjerskim vođama, uključujući i velikog imama Al Azhara, Ahmeda al-Tayyeba.

image

Papa Franjo ulazi u zrakoplov kojim će otputovati u Kazahstan

Andreas Solaro/Afp

- Došao sam ovamo kao hodočasnik mira, tražeći dijalog i jedinstvo. Došao sam ponoviti molbu svih onih koji vape za mirom, koji je ključni put razvoja za naš globalizirani svijet. Sada je vrijeme da prestanemo intenzivirati rivalstvo i jačati suprotstavljene blokove, rekao je Franjo i dodao kako su svijetu “potrebni lideri koji na međunarodnoj razini mogu omogućiti narodima da rastu u međusobnom razumijevanju i dijalogu.”

Susret s predsjednikom Tokajevim i ostalim civilnim vlastima održao se u koncertnoj dvorani Qazaq u Nur Sultanu, gdje je papa stigao danas poslijepodne.

Na kongresu će se razgovarati i o ulozi religijskih i političkih lidera u borbi protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma, a jedna od tema kongresa je i "doprinos žena dobrobiti i održivom razvoju suvremenog društva i uloga vjerskih zajednica u podupiranju društvenog položaja žene". Prema programu, na toj temi među govornicima bit će tek dvije žene.

Očekuje se da će vjerski poglavari na kraju kongresa objaviti i deklaraciju o miru.

Kongres je prvi put organiziran 2003. godine i održava se svake treće godine u glavnom gradu Kazahstana, a zbog pandemije posljednji put održao se 2018. godine.

Papa će u srijedu služiti i svetu misu za katolike u ovoj pretežito muslimanskoj zemlji s oko 19 milijuna stanovnika. U Kazahstanu je, naime, oko 70 posto muslimana, 26 posto kršćana, uglavnom ruskih pravoslavaca, te oko 1 posto katolika.

Papa Franjo nije prvi papa koji je posjetio Kazahstan, prije njega to je učinio papa Ivan Pavao II. u rujnu 2001. godine.

Dok Papa, sutra, u srijedu s vjerskim predstavnicima islama, Židova, budista, hinduista i ostalih religija bude držao molitvu za mir u Palači nezavisnosti, Tokajev i Xi Jinping potpisivat će, kako se službeno navodi, bilateralne ugovore.

image

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev i Vladimir Putin

Nikita Orlov/Afp

Sam susret dolazi uoči sastanka s Putinom, što će biti prvi Xijev susret s ruskim predsjednikom nakon invazije na Ukrajinu, a posjet Kazahstanu, ujedno je i prvi njegov službeni posjet jednoj državi nakon pandemije.

Zašto baš Kazahstan?

Mnogi su uvjereni kako će s Tokajevom razgovarati o energetici te kako će to biti fokus kratkotrajnog posjeta Nur-Sultanu. Naime, Kazahstan je najveći svjetski proizvođač urana te namiruje oko 40 posto globalne potražnje za uranom. Budući da se svijet u energetskoj krizi sve više okrenuo nuklearkama, jasno je o čemu će biti riječ.

Nije isključeno da, osim toga, dio razgovora bude vezan i za novonastalu situaciju u Ukrajini. Kina drži neutralan status ili barem "proruski neutralan status" kako to navode neki analitičari, dok je Kazahstan od vjernog ruskog saveznika, postao država koja "ne priznaje samoproglašene pokrajine". Barem za sad.

Xi Jinping bi Kazahstan trebao napustiti istog dana, dok će papa Franjo, prema rasporedu, to učiniti u četvrtak, u poslijepodnevnim satima.

image

Vladimir Putin i Xi Jinping

Vyacheslav Oseledko/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59