NACIJA NA NOGAMA

U Poljskoj stupio na snagu najrigidniji zakon o pobačaju u Europi, planira se blokada Varšave!

Ustavni sud je objavio tekst svoje presude iz listopada što bi značilo da ona stupa na snagu
 Wojtek Radwanski

U srijedu navečer u Poljskoj su izbili novi prosvjedi nakon što je kontroverzni zakon o pobačaju stupio na snagu. Ustavni sud je objavio potvrdu svoje kontroverzne presude iz listopada kojom se najrigidniji zakon u Europi dodatno postrožuje čime pobačaj postaje gotovo nemoguć. Preciznije, omogućen je samo za slučaj silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje u pitanju. Što predstavlja oko 2 posto svih pobačaja izvedenih proteklih godina. Ne više u slučaju ekstremnih deformacija fetusa. Sud je zaključio da je pobačaj u takvim slučajevima “nespojiv s poljskim ustavom”.

image
Wojtek Radwanski

Za četvrtak su najavljeni još veći prosvjedi u Varšavi, a organizatorice tvrde da će uslijediti potpuna blokada glavnog grada. U srijedu navečer su izvikivani slogani “Mislim, osjećam, dakle odlučujem” i “sloboda izbora bez terora”. I puštala se pjesma 'I will survive'.

image
Wojtek Radwanski

Odluku suda pozdravili su neki od zastupnika vladajuće radikalno konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), dok opozicija tvrdi da je riječ o pokušaju vladajućih da skrenu pozornost javnosti s problema koji je izazvala pandemija.

image
Wojtek Radwanski

"Pravo na život je temeljno, jer bez života ne postoje niti druga ljudska prava", rekao je Bartłomiej Wróblewski, zastupnik PiS-a. "Država više ne može oduzeti život samo zato što je netko bolestan, hendikepiran, lošeg zdravlja", dodao je. "To je korak naprijed, čime se čvrsto uklanja eugenički pobačaj iz poljskog zakona", rekao je Jerzy Kwaśniewski, čelnik vladinog savjetodavnog tijela Ordo Iuris.

image
Wojtek Radwanski

No, za Borysa Budku, čelnika oporbene stranke Građanska platforma, ovaj potez je "provokacija" predsjednika PiS-a Jarosława Kaczyńskog. Koji je nedavno ušao u vladu i preuzeo mjesto potpredsjednika. Kaczyński želi "zapaliti Poljsku" novim prosvjedima kako bi skrenuo pozornost s njegovog pogrešnog postupanja s pandemijom, rekao je Budka.

To je čin "ideološkog rata", rekao je i Władysław Kosiniak-Kamysz iz ljevičarske Poljske narodne stranke (PSL) nakon što je Kaczyński nedavno borce za ženska prava nazvao "zlom". "Ilegalni čin postaje poljski zakon. Možemo podržati žene u herojskim izborima, ali ne smijemo ih prisiljavati", rekao je Szymon Hołownia, nedavni poljski predsjednički kandidat. Pod ‘ilegalnošću’ je mislio na gubitak legitimiteta Ustavnog suda koji je doslovce ispunjen sucima postavljenim od strane PiS-a. Kao povod tom procesu navodilo se čišćenje sustava od komunista. "Pseudo tribunal objavio je pseudo presudu", dodala je Małgorzata Kidawa-Błońska, još jedna zastupnica Građanske platforme.

image
Wojtek Radwanski

Wanda Nowicka, članica poljske stranke Ljevica, rekla je da vladajuća vlada još nije dobila "ovaj rat protiv žena". Poljski ombudsman je rekao da ovaj potez signalizira da država želi mučiti žene i riskirati njihove živote.

image
Wojtek Radwanski

Marta Lempart, članica organizacije Ženski štrajk koja organizira prosvjede, pozvala je sve da izađu na ulice. Dodala je da je objavljivanje presude "zločin".

image
Wojtek Radwanski

Prosvjedi su usmjereni protiv odluke koja ženama otežava situaciju kad se nađu u jednoj od apsolutno najtežih mogućih životnih odluka. I zbog toga mnoge od njih rješenje traže u nekoj od zemalja EU koje imaju liberalnije zakone. Godišnje se u Poljskoj obavi manje od 2000 legalnih pobačaja, a mnogi liječnici odbijaju izvesti operaciju zbog religijskih uvjerenja. Ženske skupine procjenjuju da čak 200.000 Poljakinja svake godine obavi pobačaj, bilo u inozemstvu ili ilegalno kod kuće. Pri čemu su posebno opasni ilegalni pobačaji koji vrlo često završavaju s teškim posljedicama po rodilju ili plod.

image
Wojtek Radwanski

No, to nije rješenje koje želi liberalni dio Poljske, onaj zapadni koji je na predsjedničkim izborima glasao protiv Andrzeja Dude, koji je tijesno pobijedio gradonačelnika Varšave Rafała Trzaskowskog koji je izgubio za samo 2 posto.

image
Wojtek Radwanski

Cijeli slučaj dodatno potencira sukob koji postoji između sadašnje vlade u Varšavi i EU koja Poljskoj zamjera razaranje pravosudnog sustava i stavljanje pod političku kontrolu. Zbog toga je još 2017. godine pokrenut postupak u skladu s Člankom 7 Europskog ugovora u kojem se navodi da bi zbog narušavanja europskih vrijednosti - a neovisnost pravosuđa to jest - članica mogla izgubiti pravo glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 07:48