GNJUSNO UBOJSTVO

Zadnji obrok već je bio serviran, sve je bilo spremno za egzekuciju, a onda se dogodio preokret

Montgomery je trebala biti smaknuta smrtonosnom injekcijom 12. siječnja, što bi bila prva egzekucija žene nakon gotovo 70 godina
Lisa Montgomery
 Wyandotte County Sheriff

Savezni sud u Indiani odobrio je Lisi Montgomery odgodu izvršenja smrtne kazne do saslušanja o mentalnom stanju osumnjičene - samo nekoliko sati prije nego li je trebala biti smaknuta, javlja CNN.

Naime, odvjetnici trenutno jedine žene osuđene na smrtnu kaznu, tvrde da ona ima oštećenja mozga jer su je tukli dok je bila dijete te da je mentalno bolesna, zbog čega ne bi trebala biti smaknuta.

Sudac Judge James Hanlon još uvijek nije odredio datum saslušanja.

Montgomery (52) je trebala biti smaknuta smrtonosnom injekcijom 12. siječnja u Indiani.

Na smrt je osuđena 2008. godine zbog ubojstva iz 2004. godine kada je zadavila trudnicu u Missouriju i iz njene maternice izvadila bebu.

Montgomery je u prosincu 2004. otputovala iz Kansasa u dom Bobbie Jo Stinnett u Missouriju kako bi od nje kupila štene, navodi se u priopćenju američkog ministarstva pravosuđa.

'Kada je Montgomery ušla u njenu kuću, počela je daviti Stinnet, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, dok žrtva nije izgubila svijest', navodi se.

'Potom joj je Montgomery kuhinjskim nožem zarezala utrobu, zbog čega se ona povratila svijesti. Borba se nastavila i Montgomery je zadavila Stinnett. Montgomery je potom izvadila bebu iz tijela, uzela ju sa sobom, i pokušala predstaviti bebu kao svoju'.

Sud je presudio da je Montgomery kriva za otmicu i ubojstvo te je jednoglasno odlučio o smrtnoj kazni.

Federalna smrtna kazna postoji u svih 50 američkih država i teritorija ali se koristi iznimno rijetko. Posebnu zabrinutost izaziva u onim američkim državama u kojima je ukinuta smrtna kazna. Posljednja žena koja je pogubljena u SAD-u na federalnoj razini bila je Bonnie Heady, 1953.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:25