BANGLADEŠKi STUDENT KAO TERORISTIČKA PRIJETNJA

U SAD stigao očevom ušteđevinom, FBI mu darovao ‘bombu’

 AP

Mladić iz Bangladeša koji je studirao u SAD-u, a uhićen je u srijedu jer je pokušao izvesti teroristički napad na zgradu Federalnih rezervi u New Yorku, planirao je i atentat na američkog predsjednika Baracka Obamu, tvrde medijska izvješća. Također govore o šoku među članovima njegove obitelji, koji Kvazi Muhameda Rezvanula Ahsana Nafisa opisuju kao “dobrog studenta i plašljivog momka”.

Stisnuo gumb, pa uhićen

Kako je izvijestio FBI, Nafis je uhićen nakon što je pokušao detonirati bombu s lažnim eksplozivom, smještenu u vozilu parkiranom ispred zgrade Federalnih rezervi. Lažnu bombu podmetnuo mu je agent FBI-a koji mu se predstavio kao operativac al-Qa’ide nakon što su službe doznale za studenta iz Bangladeša koji želi surađivati s terorističkom skupinom kako bi izveo napad u SAD-u. Agent na tajnom zadatku stupio je u kontakt s Nafisom, opskrbio ga lažnim eksplozivom i susreo se s njim u srijedu ujutro u skladištu u New Yorku. Zatim su se vozilom u kojemu je bila “bomba” odvezli do zgrade Federalnih rezervi, parkirali u blizini i otišli do obližnjeg hotela. U hotelskoj sobi Nafis je mobitelom “detonirao” lažnu bombu, ali odmah je uslijedilo iznenađenje za njega jer su u sobu upali pripadnici antiterorističke skupine i uhitili ga.

Stigao u siječnju

Bangladešanin je u SAD došao u siječnju ove godine i počeo studirati na privatnom sveučilištu u saveznoj državi Missouri. Tamo je završio proljetni semestar na studiju cyber osiguranja, a potom zatražio prebacivanje svojih papira na drugo sveučilište, no nije otkriveno o kojem je riječ. Zna se samo da je počeo živjeti u newyorškoj četvrti Queens gdje su s njim kontaktirali agenti FBI-a. Agencija Associated Press objavila je prekjučer, ne navodeći izvor, kako je Nafis razmišljao i o atentatu na Obamu, ali je odustao od njega.

Agent FBI-a s mladićem je kontaktirao preko Facebooka i drugih društvenih mreža, a nekoliko su se puta i susreli prije izvođenja “akcije”. Nafis je pričao o svojem divljenju liku i djelu Osame bin Ladena . Rekao je da bi za medije povezane s al-Qa’idom napisao članak o tome kako je planirao napad te kako je spreman umrijeti kao mučenik, ali bi se radije nakon terorističke akcije vratio u Bangladeš.

- Moj sin to nije mogao napraviti - izjavio je Kvazi Ahsanulah Nasif, otac osumnjičenog terorista, koji je sina opisao kao “plahog momka koji ponekad nije htio sam izaći iz kuće”. U SAD je otišao, rekao je otac, kako bi studirao i tako popravio svoje izglede za dobivanje posla u domovini, a na njegovo putovanje i školovanje obitelj je potrošila cijelu svoju ušteđevinu. Iako otac tvrdi da je bio savjestan student, glasnogovornik sveučilišta u Daki novinarima je rekao da je mladić imao očajne ocjene te da je bio pred isključenjem sa studija. Naposljetku je sam odustao.

Kolege u šoku

Na sveučilištu u Missouriju novinari su pronašli Nafisove kolege koji su također šokirani uhićenjem mladića koji je tvrdio “kako svaki pravi musliman ne vjeruje u nasilje”.

- Bio sam u potpunom šoku kada sam čuo vijesti. Dobro smo se upoznali. Jednostavno ne mogu to povezati s njim - rekao je Jim Dow, 54-godišnji ratni veteran.

Dodao je kako Nafis nije skrivao da je vjernik, pa mu je jednom i dao Kur’an da ga pročita, ali je u govoru o svojoj vjeri osuđivao svako nasilje i bio vrlo umjeren.

- Bio je ljubazan i uvijek spreman pomoći, sve ono što bismo očekivali od dobrog muslimanskog mladića - izjavio je drugi kolega, Dion Duncan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:14