SVIJET JE PRIMIJETIO

U Sjevernoj Koreji događaju se dosad nezamislive stvari i svi postavljaju isto pitanje: ‘Ta dva znakovita rukovanja...‘

Kim je ove godine pokazao da se može prilagoditi geopolitičkoj situaciji u svijetu, da zna balansirati između agresije i kompromisa

Kim Jong Un

 Korean Central News Agency/Zuma Press/Profimedia/Korean Central News Agency/zuma Press/profimedia

Put koji je prevalio sjevernokorejski diktator Kim Jong-un najbolje opisuju dva znakovita rukovanja. Prvo se dogodilo u lipnju 2018. u Singapuru. Tada mu je ruku pružio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump. Drugo se dogodilo u rujnu ove godine u Sibiru. Tada se rukovao s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. S Trumpom je prije pet godina pričao o nuklearnom razoružanju, a ove je godine s Putinom pričao o slanju oružja Rusiji. Oba je sastanka napustio s osmijehom na licu, piše The Times.

Kim je u četvrtak na godišnjem sastanku Radničke partije Koreje članovima stranke rekao da zbog konfrontacijskih poteza "bez presedana" koje povlači grupa nacija predvođena SAD-om "ubrzaju ratne pripreme". Dodao je da je vojna situacija na Korejskom poluotoku postala "ekstremna". Ustvrdio je potom da će Sjeverna Koreja poboljšati odnose s "antiimperijalističkim" nacijama. Diktator je 2023. godine zatim proglasio godinom "velikih promjena i obrata".

I zaista, Kim je ove godine pokazao da se može prilagoditi geopolitičkoj situaciji u svijetu, da zna balansirati između agresije i kompromisa. Sjeverna Koreja na vojnom planu nastavlja napredovati, Kim se uspješno dodvorio Putinu i nije ugrozio prijateljstvo s kineskim predsjednik Xijem Jinpingom. Dozvolio je čak i malo političkog neslaganja. S obzirom na to koliko je u Sjevernoj Koreji represija snažna, a režim nepopustljiv, taj njegov potez nije prošao nezapaženo.

‘Krivi izračun‘

Najveći izazov s kojim se Kim u zadnje vrijeme susreo bila je nova politika Seula prema Pjongjangu. Za razliku od prošlog predsjednika, liberalnog Moona Jae-ina, koji se protiv Kima borio sankcijama i strpljenjem, aktualni predsjednik, konzervativac Yoon Suk-yeol nakon svakog sjevernokorejskog raketnog testa Kimu pokaže mišiće. Yoon time želi Kimu pokazati da je Južna Koreja od njega jača i da će se loše provesti ako s njim (i njegovim saveznicima) uđe u direktan sukob. Američki nosači aviona, nuklearne podmornice i dalekometni bombarderi više su puta prošli pored Južne Koreje, a te su dvije zemlje održale nekoliko vojnih vježbi i obavile vlastita testiranja oružja. Yoon je rekao da je moguće da će Južna Koreja napasti bunkere u kojima Sjeverna Koreja drži svoje rakete ako mu se učini da se Kim priprema za napad. Kimovi i Yoonovi potezi podigli su nivo napetosti na Korejskom poluotoku. Narasle su i šanse da će se dogoditi "krivi izračun", odnosno da će jedna strana pogriješiti i pomisliti da će je druga uskoro napasti.

Ništa od toga nije obeshrabrilo Kima.

Yoon je obećao da će Sjevernoj Koreji poslati pomoći ako ova odbaci nuklearno oružje. Moguće je, međutim, da je to samo učvrstilo Kimov stav da mu samo snažno naoružanje može jamčiti sigurnost. Kim je posljednje dvije godine utrošio na razne testove raznih sustava za ispaljivanje nuklearnih bojevih glava.

image

Kim Jong-un napušta Sibir u kojemu se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Handout/Government of Primorsky region/AFP

Kimov govor na sastanku Radničke partije došao je tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja na Japansko more ispalila interkontinentalnu balističku raketu. Izvori iz japanskog obrambenog sektora tvrde da Pjongjang tu raketu može ispaliti na bilo koji američki grad. Prema pisanju sjevernokorejskih državnih medija, Kim je u veljači ove godine prisustvovao testu "podvodnog nuklearnog drona" koji može izazvati "radioaktivni cunami" te ugroziti plovila i obalne gradove. Sjeverna je Koreja u prosincu testirala svoju najmoćniju balističku raketu - Hwasong-18. Ona nuklearnu bojevu glavu potencijalno može donijeti do kontinentalnog dijela SAD-a. Kim je u studenom uspješno lansirao špijunski satelit kako bi njegove rakete bile preciznije. Kada se u rujnu sreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ovaj mu je rekao da će mu ruski znanstvenici pomoći da lansira taj satelit. Nije poznato je li pomoć koju je dobio od Putina bila presudna ili je ruski predsjednik njome platio municiju koju mu je Kim dao, međutim jedna je stvar jasna - s Washingtonom se više ne razgovara.

Sedmi nuklearni pokus

Kao i vani, tvrd je Kim i kod kuće. Vlasti aktivno rade na smanjivanju utjecaja južnokorejske kulture na sjevernokorejski narod. Kažnjava se čak i ako zvučite kao Južnokorejac. Jedan je prebjeg nedavno rekao da je jedan 22-godišnjak javno pogubljen jer je slušao južnokorejsku glazbu i dijelio je svojim prijateljima. Kad smo već god prebjega, Kimov režim radi sve kako bi onemogućio bijeg iz Sjeverne Koreje. Pomno se nadzire granica s Kinom, a navodno je i minirana.

Sjevernokorejski diktator povukao je i neke poteze koji su toj duboko patrijarhalnoj zemlji donedavno bili nezamislivi. Naime, sve je više žena na pozicijama moći. Kimova sestra Kim Yo-jong druga je najmoćnija persona u zemlji. Njegova mu supruga Ri Sol-ju često pravi društvo na javnim događajima, a na njih zna povesti i svoju kćer Ju-ae.

Sjeverna Koreja već dugo održava tzv. izbore na kojima članovi Radničke partije brane mandate. To im je do sada polazilo za rukom jer nisu imali protukandidate. Međutim, na lokalnim izborima koji su se održali u studenom bilo je birača koji su odbili predložene kandidate. Daleko je to od bilo kakvih reformi, ali pokazuje da Kim zna kakvu reputaciju uživa njegova zemlja te da je spreman na njoj raditi.

Da se Kim suočava s ograničenjima najjasnije je iz onoga što nije učinio, a ne iz onoga što jest. Južnokorejske i američke obavještajne agencije početkom su 2022. godine ustvrdile da će Sjeverna Koreja izvesti svoj sedmi nuklearni pokus. Od Kima se moglo čuti slično. Sjevernokorejski je diktator rekao da će "predano raditi na usavršavanju moći svoje zemlje da onemogući nuklearni rat". Međutim, taj pokus još nije izveden. Promatrači prilika u Sjevernoj Koreji smatraju da ga je kineski predsjednik Xi Jinping nagovorio da ga ne izvede. Ako je tako, nije teško uvidjeti zašto ga je Kim poslušao. Naime, Peking u bilo kojem trenutku može zatvoriti svoju granicu sa Sjevernom Korejom i potpuno je odsjeći od ostatka svijeta. Pokusa za sada biti neće.

Za sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:47